Избиратели в Швейцария ще решават дали еднополовите двойки могат да сключват брак. Това се случва, след като противници събраха достатъчно подписи за провеждане на правнообвързващ референдум във връзка със закон от 2020 г., който позволява подобни бракове, предаде Ройтерс.

Законодателството тогава разреши също на транссексуални хора да променят своя рожден пол с декларация. Правителството потвърди, че противниците на еднополовите бракове са събрали достатъчна подкрепа за свикване на референдум. През май месец ще се определи дата за гласуването, което може да се състои най-рано през септември, заяви говорител.

Противниците на еднополовите бакове ги описват като „фалшивите бракове“ и казват, че брак може да се сключва само между мъж и жена. Според проучване, проведено от групата за защита на правата на хомосексуалистите „Розов кръст“ през 2020 г., над 80 % от швейцарците подкрепят еднополовите бракове, което предполага, че законът би влязъл в сила, дори да бъде подложен на референдум.

През 2013 г. Франция узакони еднополовите бракове, през 2017 г. същото направи и Германия, а през 2015 г. Върховният съд на САЩ постанови, че американската конституция дава право на еднополовите двойки да сключват брак.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви