Динозаврите не били това, което си представяте
Динозаврите не били това, което си представяте

Когато първата кост от динозавър била открита през 1676 г., мнозина мислели, че тя принадлежи на слон или на някой митичен гигант. Два века по-късно динозаврите били класифицирани като напълно нова група животни, наречени „ужасни гущери“, пише IFL Science.

Към момента са известни над 700 вида динозаври, а разбирането ни за тях се е променило изцяло. Ето и 6 мита, които изглеждат достоверни, но всъщност могат лесно да бъдат оборени.

1. Всички динозаври са големи
Действително някои са били огромни – прочутият тиранозавър рекс е с дължина 12 метра и тежи над 5 тона. Но има и съвсем иначе изглеждащи. Протоцератопсът например е с размерите на овца, а велосирапторът е колкото голдън ритрийвър. Нещо повече,

динозаврите от малките видове най-вероятно са били по-разпространени от гигантските им събратя.

2. Всички те са покрити с люспи
Първоначално това изглеждало естествено, тъй като ги смятали за роднини на крокодилите и гущерите. Но през 70-те години на 20 век се появили съмнения, че може да има и такива, които са с пера. През 1997 г. бил открит малкия динозавър Sinosauropteryx, който действително имал меки пера.

3. Цветовете им са само зелено и бяло
Ранните рисунки на динозаври предпочитали подобни убити цветове и ни показвали динозаврите в сиво, зелено и кафяво. Истината обаче е, че те са имали много по-ярки и дори пъстри окраски. Сред цветовете им има черно, бяло и оранжево, а някои са били на петна или на ивици, вероятно служещи за камуфлаж.

4. Динозаврите са лоши родители
Повечето влечуги просто заряват яйцата си и оставят потомците си сами да се грижат за себе си. Живите роднини на динозаврите като крокодили и някои птици обаче, пазят яйцата и малките си, така че е логично да предположим, че те също са го правили. Вкаменелост в пустията Гоби е запазила динозавъра овираптор, умрял върх няколко яйца, които явно е пазил.

5. Измирането им е било предопределено
Дълго време изчезването на динозаврите се е приемало като тяхна собствена грешка, например невъзможността да се адаптират към промените в природата. В действителност, динозаврите били доста адаптивни и просъществували в продължение на 100 милиона години на шест континента. Изчезването им най-вероятно се държи на космически инцидент.

6. Всички динозаври измрели заедно
Астероидът, който причинил изчезването им, действително унищожил много видове, но някои малки динозаври – вероятно около дузина вида или по-малко – оцелели. Това били птицеподобни животни, които дори успели да еволюират в други видове птици.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви