С официално съобщение в Туитър на Октън Колидж бе обявено за присъединяването на Алън Куршумов към тяхната баскетболна програма от следващия сезон.

Бургаски талант подписа договор с американския Oakton Community College, който е член на National Junior College Athletic Association (NJCAA).

Така 196-сантиметровият баскетболист ще осъществи детската си мечта да играе отвъд Океана и през новия сезон ще играе с екипа на „бухалите“ на позиция крило.

Алън Куршумов е роден в Чикаго на 10 август 2001 г. Започва да тренира баскетбол в бургаския „Делфин”, след това в „Шампион 2006” и „Видабаскет“.

Той е един от най-прогресиращите млади баскетболисти у нас. Алън Куршумов бе част от селекцията на националния отбор за младежи до 20-годишна възраст. На финалите от държавното първенство за юноши U19, за отличната си игра бургазлията бе отличен с приз за най-много отнети топки – 4.0.

Ето какво сподели Алън Куршумов, специално пред Burgasnews.com, за предизвикателствата, които му предстоят:

Какво повлия да вземеш решение да отпътуваш отвъд океана?

От малък си представям как играя отвъд океана. Окончателно взехме решението в средата на 2020 г. След което последва сериозна подготовка в спорта и учението без които нямаше да се получи.

В страната на неограничените възможности сбъдна ли се мечтата ти?

Далеч съм от целта си! Мечтая да играя на професионално ниво някой ден сред най-елитните отбори в света. Тепърва ме очакват по-големи бариери, пред които трябва да се изправям като студент и атлет. Америка е едно предизвикателство и е определено крачка напред за мен.

Очакваше ли толкова скоростно развитие – един разговор и веднага предложение да подпишеш договор?

Не подозирах, че толкова бързо ще се развие всичко, още по-малко, че в деня на разговора ще ми се връчи такова предложение!
Предложението за спортна стипендия, елитните условия за спортна подготовка и възможностите за образование, които дава Oakton College, са отлична възможност за моето израстване.

Кой най-силно вярваше в теб през всички тези години?

Разбира се, че семейството! Без тяхната подкрепа едва ли щях да успея… Заедно с тях, най-близките ми приятели, които също ми вдъхват кураж, за което съм страшно благодарен!

Какво те очаква до началото на предстоящия сезон?

Много индивидуална подготовка. Определено ще се вдигне и общият обем на тренировки, защото спортната база го позволява. Щастлив съм, че има екипи от специалисти, които да ми помагат в спортно техническата подготовка. Очаква ме и интересна академична програма, от която също очаквам да спечеля много!

Кои треньори ти въздействаха най-много върху развитието?

Всички треньори са допринесли за развитието ми, като личност и играч. Научих по нещо различно от всяка спортна среда, в която съм попадал. Треньорите ми винаги са имали високи критерии, като методиката и вижданията им са били отличителни и разнообразни. Мисля че това помогна много на мен и съотборниците ми.

Научихме се да поемаме отговорност и да се справяме с различни системи. Повече от благодарен съм на всеки един треньор, а именно: Лъчезар Коцев, Даниел Клечков, Николай Господинов, Александър Алексиев, Емил Бонев, Кристиян Димитров, Тодор Тончев и Петко Янков.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви