Ако те хванат пиян, оставаш без кола
Ако те хванат пиян, оставаш без кола

Шофьорите, седнали зад волана пияни, ще губят автомобилите си в полза на държавата, гласи промяна в Наказателния кодекс на Руската федерация. Тя е внесена за гласуване в държавната Дума. Естествено, това ще става, ако нарлушението бъде констатирано по съответния в закона начин. Различни организации от години водят кампания за подобни по-сурови мерки.

То предвижда конфискация на автомобила в два случая: ако водачът е заловен да шофира пиян за втори път, или ако при шофиране след употреба на алкохол е предизвикал пътно произшествие, без значение дали това му е за първи път.

Вносителите на проекта подчертават, че подобно наказание – конфискуване на автомобила – е въведено в страни като Франция, Швейцария и Литва.

В България шофирането след употреба на алкохол се наказва според концентрацията:
– При концентрации между 0.5 и 0.8 промила се налага глоба от 500 лева и се отнема книжката за 6 месеца
– При концентрации между 0.8 и 1.2 промила глобата е 1000 лева, а книжката се отнема за една година.
– При концентрации над 1.2 промила вече става дума за престъпление и задължително се образува досъдебно производство. Законът предвижда от една до три години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.

Малко шофьори обаче знаят, че след една от по-скорошните промени в закона при употреба на алкохол вече се прекратява и регистрацията на автомобила, за срок от 6 до 12 месеца. Това е валидно в случаите, когато пияният шофьор е собственик на автомобила. Ако собственикът е друг, колата му се спира от движение за един месец, задето е допуснал шофирането й от пиян водач.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви