Американският президент Джо Байдън обяви в официално изявление, че признава масовата гибел на арменци в Османската империя в началото на XX век за „геноцид“.

Президентът на САЩ нарече събитията от началото на XX век в Османската империя „арменски геноцид“, съобщи ТАСС. Предшествениците на Байдън като държавен глава досега избягваха да използват термина.

„Всяка година на този ден си спомняме всички, които са загинали в резултат на арменския геноцид по време на Османската империя, и отново се ангажираме да предотвратим повторението на подобни зверства“, заяви държавният глава в писмено изявление, разпространено в памет на жертвите на събитието.

„Започвайки от 24 април 1915 г., когато османските власти арестуват представители на арменската интелигенция и лидерите на общността в Константинопол, милион и половина арменци бяха депортирани, избити или изпратени на смърт като част от кампания за изтребление“, се казва в изявлението на Байдън.

„Почитаме паметта на жертвите на Meds Yeghern (в превод от арменски:„ голямото зверство“). Ужасите от случилото се никога няма да бъдат забравени от историята“, подчерта президентът на САЩ.

По-рано Байдън предупреди турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за предстоящото признание в телефонен разговор. Анкара многократно отхвърля твърденията за „геноцид“ на арменците и предупреждава САЩ да не го признават.

Въпреки че този ход е чисто символичен, той вече предизвика остри критики от страна на наследницата на Османската империя, Турция.

Турция „изцяло отхвърля“ решението на американския президент Джо Байдън да признае за геноцид избиването на арменци от Османската империя през 1915 г., заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, минути след изявлението на Байдън, предаде Ройтерс.

„Не приемаме от никого уроци относно нашето минало. Политическият опортюнизъм е най-голямото предателство към мира и справедливостта. Ние изцяло отхвърляме това изявление, основано единствено на популизма“, написа Чавушоглу в Туитър. Той добави, че решението за признаване на арменския геноцид няма правна основа и „ще отвори дълбока рана, която ще подкопае нашето взаимно доверие и дружба“. „Думите не могат да променят или да пренапишат историята“, заяви още турският външен министър.

Президентът Реджеп Ердоган от своя страна обвини „трети страни“ в намеса в турските дела, съобщи АФП. „Никой няма полза от дебати, които трябва да се провеждат от историци, но са политизирани от трети страни и се превръщат в инструмент за намеса у нас“, каза Ердоган в послание до арменския патриарх в Истанбул.

Премиерът на Армения приветства признаването от САЩ на арменския геноцид като „мощна стъпка“, цитира АФП.

„Това е стъпка по пътя към истината и историческата справедливост“, каза Никол Пашинян.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви