Трябва да има ясно регламентирани ограничения по отношение чуждестранните туристи в България и то много скоро. Това заяви Димитър Попов, член на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Няма нищо разписано, а всъщност това, което е най-доброто за бранша в момента, е да отпаднат всички ограничения за влизане в България. Няма никакво медицински обосновано предположение, че например един датчанин, който ще дойде на почивка в Слънчев бряг, ще бъде по-опасен от един софиянец“, даде зе пример той.

„Съществуват големи неизвестни преди началото на летния сезон“, отбеляза Попов.

„Прогнозите не са много оптимистични, все пак са малко по-добри от миналата година“.

Този късен сезон, който се очертава според госта, не е добър пример за хубав туристически сезон. „Най-големият английски оператор анулира всички полети до 31 май, а това на свой ред означава, че туризмът и през юни е под голям въпрос“, изтъкна експертът.

„Нормалното поведение на клиентите в такива случаи е да се откажат“, каза гостът.

По отношение на ваксинационния паспорт Димитър Попов смята, че той би успокоил до голяма степен туристите.

„Посланието трябва да бъде – „Да! Пътувайте в България – в България също е безопасно“. Ако има нещо приоритетно преди летния сезон в туризма, то трябва да бъдат ваксинирани хората на първа линия в бранша“, убеден е Попов.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви