Всички сте еднакво безполезни! Тези безсмъртни слова изрича сержант Хартман в кино класиката „Пълно бойно снаряжение“ на Стенли Кубрик, ясно искайки да покаже, че за него хората не са бели, черни, жълти, гей или хетеро, а еднакво безполезни.

Само с тях мога да опиша случващото се в Бургас през последните седмици и т.нар. желание за провеждане на гей парад. През този период всеки в този заспал град се надпреварва да прави две неща – да реди правителства и да има позиция за гей парадите. От 20 човека съм чул 21 мнения.

Това е поредното доказателство, че щом драмата на бургазлии е какво е казала Мая на Слави, Слави на Бойко, Бойко на Корнелия и Корнелия на Христо, както и да се водят дебати за морал в социалките, то значи наистина нямаме големи проблеми в живота си. А сме насред пандемия, между другото.

Всички сте еднакво безполезни! И двете страни… трите, всяка страна

Първите със самата им идея. Защо, по дяволите? Qui bono? Има две истини за вас. Първата е, че трети пол няма. Втората, че живеете в най-апатичната страна в ЕС и още по-апатичен град като Бургас – на никого не му пука. На никого не му пука дали харесвате мъже, жени, тротинетки или хималайски късоопашати лалугери. Какво си правите у дома, си е ваша работа. Няма осъдени за това, че са хомосексуалисти. Няма забрани, закони или гонене. Нямам статистически наблюдения, но съм сигурен, че по-голямата част от гей обществото в страната гледа с презрение на подобни събития.

За какво е всичко това? За да покажете, че няма нищо лошо, че си хомосексуален? Всеки нормален човек знае това. За да искате легализиране на гей браковете? Аз искрено съм изцяло „за“. Най-вече защото вярвам в свещеното и изконно право на всеки човек да бъде нещастен. Това става  най-бързо и лесно чрез брака. Независимо за кого. Личното ми мнение е, че да не ви е разрешено да се жените/омъжвате, е най-големият късмет, който сте имали в живота. Знаете ли кой наистина иска легализация на гей браковете? Бракоразводните адвокати. Още повече пари и работа за тях.

И защо? За снимки, за коментари, за слава? Най-вече ще бъдете използвани. Ще бъдете използвани от холандски посланици и други. За да се снимат с вас и после да пратят снимките до Амстердам, за да получат няколко тупвания по гърба, докато те доволно махат с опашка, мислейки, че са образовали поне малко „онези балкански неандeртaлски субекти“. И това от държава, където единствено право нещо в момента, са лалетата ѝ.

Противниците?

Кои сте вие? Българи? Ха, да. От най-голямата порода българи, които са такива само по празници, а през останало време псуват цялата държава. Разни ми ти шофьори из Фейсбук? Толкова сраснали се колите си, че вероятно пикаят газ. Надуващи клаксони из улиците ни, за да покажат, че могат да се надървят само от плакати на жени, легнали върху капаци на москвичи. Политици? Толкова неангажирани с всички случващо се в Бургас, че гледат на подобни мероприятия на шанс да получат десетте си минути слава.

Хетеромаршируващите по шествия из града? Съветвам жените, дето щъкат по булчински рокли из „Александровска“ и „Богориди“, да погледнат интернет историята на мъжете си на компютрите и телефоните им. Сигурен съм, че ще се изненадат. Някои от тях не особено приятно.

Църквата? Същата тази църква, която не може да се оправи с хомосексуализма в собствените си редици. Същата тази църква, която ми иска 2 лева за свещ и 1 лев за пробита чашка на Велкиден, на обща себестойност от 10 ст. Прави са хората, че ден година храни. Още повече, ако е Великден.

Ако толкова ви е страх, че няколко деца с цветни флагчета са голямата драма на тази държава, то направо да се закриваме.

„Ама, какво ще кажем на децата, ако видят гейове?“ Същото, което им казвате и през останалата част от порастването им – едно голямо нищо. Последните поколения израснаха с представа за сексуалността и кое къде се пъха от порното.

Венко призова част от вас да си признаете, че сте хомофоби. На мен не ми трябва признание. Аз си знам, че голямата част от вас сте такива и съм ви свикнал на глупостите.

От сега казвам, че като репортер отказвам да отразявам, какъвто и да било парад на 15 май. Независимо на кого, независимо за какво.

Най-вече, защото ми е досадно и защото отсега с приблизително 90% сигурност знам какво ще се случи. Ще се съберат 20-30 лапета, които все още не правят разлика между това дали им се пикае, или са възбудени. Ще размахват цветни флагчета и ще се опитат да убедят останалите, че нещо е нормално, след като то е било такова, горе-долу откакто хората са излезли от пещерите.

Тях ще ги гонят 30-40 журналисти, въоръжени с диктофони, камери, телефони и други оръжия на труда. Ще им се задават същите тъпи въпроси като: „За какво сте тук?“ и „За какво се борите?“ Около тази бездушна маса ще се съберат няколко дузини батки, протобатки, кандидат-батки, чийто речник 80% се върти около думите „брат“ и „чуек“, „общественици“ и кандидати за бърза политическа слава.

Ще има викове, ще има подмятания, ще бъде грозно. И след това ще се чувствам омърсен, че по някакъв начин съм бил част от това. И за какво? За да бързам да пиша някакъв пасквил и да го спамя по 100 групи из Фейсбук за няколко четения повече? За да гледам как някакви лелички и чичаци си избиват злобата, която са събирали от години, с постове под новини, които дори не си правят труда да прочетат?

Не, майната му.

Ще кажа какво ще направя. На 15 май следобед ще отида на някой капан на морето и ще се поръчам цаца, картофки и бира. Ще гледам вълните и ще мисля за всички друго, само не и за случващото се по централните улици, защото е напълно безполезно.
Автор: Тони Белов

2 КОМЕНТАРИ

  1. Гн Белов ! Имате огромни адмирации от един бургазлия който е от 10г в Англия. Редовно чета новините за Бургас защото милея за града си. Благодаря ви за откровенара статия , изпълни ми душата 🙂

  2. Браво Тони, че се осмели да напишеш нещата в прав текст, дано има повече млади хора като теб!

Comments are closed.