Избори
370 са кандидатите в Бургас

Парламентарните избори и изборите за Велико Народно събрание да се провеждат при мажоритарна изборна система в два тура. Такива поправки в Изборния кодекс са внесели от ГЕРБ в Народното събрание.

За парламентарните избори се предвижда активна регистрация за българските граждани зад граница.

Предвиждаме за произвеждане на изборите територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента на републиката не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

Предвижда се Районната избирателна комисия да се състои от 13 членове, включително председател, заместник-председатели и секретар предложени от парламентарно представените партии и коалиции

Всички 240 кандидати за депутати ще могат да се регистрират само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

Заявлението за активна регистрация за българите, които ще гласуват в чужбина, ще се подава в едномесечен срок преди вота.

В мотивите си от ГЕРБ посочват, че мажоритарната система дава възможност да се издигнат разпознаваеми личности в определения район, запознати с проблемите на местните хора, както и че тя би помогнала за повишаване доверието в дейността на Народното събрание.

От ГЕРБ подчертават, че  са последователни в позицията си и в исканията на българските граждани, ясно заявени  в националния референдум от 2016 г., в който значителна част от българските граждани са предпочели въвеждането на мажоритарна система за парламентарни избори. Референдум, който организира тогава Слави Трифонов – сега лидер на „Има такъв народ“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви