САЩ подкрепят Чехия в твърдия ѝ отговор срещу подривните действия на Русия. Трябва да действаме твърдо в отговор на руските действия, които компрометират териториалната цялост, енергийната сигурност или критичната инфраструктура на нашите съюзници и партньори. Това написа в „Туитър“ говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Припомняме, че Русия обяви 20 служители на дипломатическата мисия на Чехия за персона нон грата в неделя. Решението на Москва бе очаквано и идва като отговор на подобни мерки срещу руски дипломати.

Русия обяви по-рано днес, че обвиненията на Чехия, че руски шпиони стоят зад експлозия в склад за муниции, са безпочвени и абсурдни. Москва се закани да отговори решително на решението на Прага да експулсира 18 руски дипломатически служители.

Чехия съобщи, че е информирала НАТО и ЕС, че руснаците са замесени в експлозията, при която загинаха двама души. Въпросът ще бъде разгледан на среща на външните министри на ЕС в понеделник.

Експулсирането и обвиненията на чехите предизвикаха най-големия спор между Чехия и Русия от падането на комунизма през 1989 г.

Министерството на външните работи на Русия излезе с позиция, че обвиненията на чехите са нелепи, след като преди Прага обвини собствениците на склада за експлозията. Москва ще отвърне здраво, закани се ведомството.

Великобритания, Полша и НАТО изразиха пълна подкрепа за Чехия.

Правителството на Чехия планира да открие обществена поръчка за милиарди евро за изграждане на АЕЦ. Службите поискаха руската Росатом да бъде изключена от търга заради риск за сигурността.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви