Константин Бачийски
Константин Бачийски

Нарушенията на законите в казуса със сараите в парк „Росенец“ край Бургас и нарушенията в изборните секции, където гласуват българските изселници в Турция, обслужват един и същ човек и една и съща партия – твърди бургаският общински съветник Константин Бачийски.

Той и негови съмишленици и доброволци се самоорганизирали и както през 2017 год, така и сега, на 4 април 2021 год. общо 120 души се включили като наблюдатели и членове на секции в Турция, за да предотвратят изборните нарушения в южната ни съседка и да проследят на място спазването на изборните правила.

„Ако през 2017 год. с първата ни мисия изненадахме всички, сега се бяха подготвили. Оказа се, че част от институциите в българската държава вместо да ни подкрепят, работеха срещу нас“ – сподели Бачийски.

Като доказателство за пречките той посочи поредицата от нарушения на изборния кодекс в частта му с попълването на декларацията преди гласуване в чужбина.

Попълването и подписването на декларациите е много важен елемент от честността на вота, защото в Турция българската държава не води списъци по адресна регистрации на гласуващите изселници. Ето защо те могат да гласуват многократно в няколко секции в изборния ден. Единствено декларацията спира тази възможност, защото подписалият носи наказателна отговорност.

Бачийски обяви, че в Турция той и доброволците са установили, че декларациите масово са се попълвали и подписвали извън секциите не от гласуващите лица. Това е в нарушение на Изборния кодекс, който не позволява никаква част от изборните книжа и материали да се раздават предварително, както и забранява да се изнасят извън изборните помещения.

Според нормативната уредба декларацията е част от изборните книжа(даже е неразделна част от изборния списък), между които е и бюлетината за гласуване.

На въпрос към българското консулство в Истанбул защо се позволява да се попълват официални изборни книжа извън изборните секции, от там ми отговориха, че такива са инструкциите, изпратени им от Външно министерство и публикувани на техния сайт. Самото министерство от своя страна е издало такива указания на база писмо от ЦИК – разказва Бачийски.

Проверка от страна на доброволците обаче е установила, че инструкциите са били публикувани на сайта на Външно министерство още на 23 март, а въпросното писмо от ЦИК към министерството е изпратено едва седмица след това на 30 март.

До момента остава неясно кой във Външно министерство е взел това решение, което основно обслужва интересите на гласоподавателите на ДПС в Турция.

След протест от Бачийски и провеждане на редица разговори с представители на държавни институции от Външно министерство са променили инструкциите и по този начин попълването на декларациите вече е възможно единствено в изборните секции.

За изненада на Константин Бачийски и съмишлениците му по обяд в изборния ден ЦИК приема ново решение, с което позволява декларациите да бъдат приемани независимо от това къде са попълнени и подписани от гласоподавателите.

В резултат на това наблюдателите установяват, че едни и същи лица попълват, а в някой случай и подписват декларациите на десетки изселници.

По този начин в значителна степен се елиминира възможността за търсене на наказателна отговорност от лицата, гласували на повече от едно място.

Според Бачийски чрез съдействието на държавния апарат е станало възможно да се нарушат изборните правила в секциите в Турция, където гласовете на изселниците в по-голямата си част са в полза на ДПС.

През април 2020 год. бяхме първите, които се противопоставихме срещу погазването на законите в Росенец. Няколко месеца преди „десанта“ на морския бряг, буквално запалихме искрата по темата, затова и през юли, когато общественото внимание се насочи към този казус, хората изпълниха улиците и площадите в страната в знак на протест. Сега отново показваме и доказваме, че в изборните секции в Турция при гласуването на българските изселници масово се нарушава Изборния кодекс. Направихме това през 2017 год., повторихме го и сега през 2021, но за съжаление почти всички политически сили си затварят очите и мълчат пред тези безобразия– коментира Бачийски.

Той и сподвижниците му настояват за оставката на 14-те членове на ЦИК, които са гласували за скандалното и незаконно решение, свързано с декларациите.

Причината за това е убедеността им, че българските институции трябва да спазват закона и да работят в ползва на обществото, а не да служат на интересите на кръговете около сараите.

Изобличаването на нарушителите на закона и връщането на нормалността в държавата не е еднократен акт, а кауза, която ще отстояваме докрай, за да предизвикаме исканите от хората промени в България – категоричен е Константин Бачийски.

1 КОМЕНТАР

  1. Това поведение на хора, като Бачийски е само за адмирации!
    Чудя се как изобщо допускаме десетилетия наред голяма част от хора, чужди на Родината, незнаещи български да гласуват. Това е позор!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви