Антифриз: ако е малко - зле, ако е много - опасно
Антифриз: ако е малко - зле, ако е много - опасно

Хвърлянето на един поглед под капака на автомобила не само за доливане на течност за чистачки е полезен навик на много шофьори. В хода на тази проверка не е лошо да се провери и нивото на антифриз при работещ двигател.

Когато в съда за антифриз (или вода) няма достатъчно течност, моторът започва да прегрява и излиза от строя. Но и повишеното ниво на антифриз също може да донесе неприятности. Разбира се, трябва да се уточни, че става дума не за малко превишение – с няколко милиметра над чертата за максимума. А за случаите, в които охлаждащата течност стига до гърлото на съда.

Това е свързано с факта, че антифризът при нагряване се разширява, а с увеличението на неговия обем расте и нивото в малкия резервоар. Ако това се случи, защото шофьорът е сипал прекалено много охлаждаща течност, това не е проблем. При положение, че всички детайли работят както трябва. Клапанът, вграден в гърловината на радиатора, е длъжен да се справи с подобни ситуации. Той просто ще изпусне излишната течност и пара навън, като ще регулира оптимално налягането в системата.

Най-неприятно, което може да стане в подобни случай е обливане на отсека на двигателя с антифриз. И излизане на пара от под капака. След няколко години експлоатация самият клапан престава да изпълнява своите предохранителни функции. Затова тук остава надеждата в капака на съда за съхранение на антифриз. Или по-точно на това, че той не е добре херметизиран. Така охлаждащата течност ще излезе навън и с това всичко ще приключи.

Когато обаче всичко е наред с капачката, а клапанът не сработи, разширилият се антифриз създава повишено налягане в системата за охлаждане на мотора

и задължително ще намери нейното най-слабо място, през което да се измъкне. Най-често, това е уплътнението на главата на цилиндрите или самия резервоар за антифриз. Ако се счупи последният, не е фатално, тъй като смяната му не е скъпа и става бързо.

Пробив през главата на цилиндрите обаче е сериозен проблем, тъй като антифризът попада в горивната камера, а оттам и в моторното масло. Най-вероятният резултат ще бъде сериозен ремонт на силовия агрегат.

Ако отдавна не е наливана охлаждаща течност, а нейното ниво при запален двигател се увеличава, това също не е добър знак. Най-вероятно отработените газове минават през същата тази гарнитура на главата и влизат в система за охлаждане, което е явен знак, че предстои ремонт на двигателя.

Затова, ако откриете рязко увеличение на охлаждаща течност в резервоарчето и не виждате изтекъл антифриз наоколо, веднага загасете двигателя. И потърсете помощ от сервиз, като се надявате, че пораженията в цилиндрите все още не са катастрофални.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви