Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви днес, че е задържана група, планирала покушение срещу него и децата му, която е свързана със спецслужбите на САЩ, предаде ТАСС.

По думите му в групата влизат юристът Юрий Зянкович и политологът Александър Федута, които са задържани в Русия. Според Лукашенко организирането на покушението е станало с разрешението на висшето политическо ръководство на САЩ.

А ръководителят на беларуското КГБ каза, че организираната група е започнала да осъществява замисъла за отстраняването на президента и организирането на въоръжен метеж.

Междувременно пресофисът на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) огласи, че агенти на службата в сътрудничество с беларуското КГБ са задържали Зянкович и Федута, които били планирали „военен преврат в Беларус по отработения сценарий на „цветните революции“ с участието на местни и украински националисти“. Освен това двамата планирали „физическото отстраняване“ на Лукашенко.

Според съобщението на ФСС разполагащият с двойно гражданство – американско и беларуско – Зянкович бил пристигнал в Москва след консултации в САЩ и Полша.

Той възнамерявал да се срещне с беларуски генерали, за да ги убеди да се включат в преврата., който трябвало да се състои на 9 май по време на т.нар. Парад на победата в Минск.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви