Раул Кастро потвърди, че предава ръководството на Кубинската комунистическа партия на по-млада генерация на започналия вчера конгрес на партията. Така той слага край на шест десетилетия управление на братята Кастро, през които управляваха той самият и по-големият му брат Фидел, предаде Ройтерс.

Във встъпително слово на четиридневния конгрес 89-годишният Кастро определи новото ръководство като хора, лоялни на партия, които притежават десетилетен опит, натрупан от тях, докато са се изкачвали с работа нагоре по йерархията, и които са „изпълнени със страст и антиимпериалистически дух”.

На предишния партиен конгрес през 2016 г. Кастро беше казал, че той ще бъде последният конгрес, ръководен от „историческата генерация”, която се сражава в Сиера Маестра, за да свали подкрепян от САЩ диктатор по време на лява революция през 1959 г. През 2018 г. той предаде президентството на протежирания от него 60-годишен Мигел Диас-Канел.

Конгресът е най-важният партиен форум и се организира на всеки пет години, за да направи преглед на политиката и да взема решения, свързани с управлението.

„Горещо вярвам в силата, а също и в характера и разбиранията на моите сънародници, които могат да служат за пример, и докато съм жив, ще съм готов да защитавам родината, революцията и социализма”, каза Кастро пред стотиците партийни делегати, събрали се в конгресен център в Хавана. Конгресът е закрит форум, но части от него се предават на живо по държавната телевизия.

Кастро похвали Диас-Канел като един от новото поколение ръководители и заяви, че той е постигнал „добри резултати” за трите години, откакто заема поста си.

Маслинено зелената военна униформа на Кастро контрастираше с цивилното облекло на протежирания от него Диас-Канел, за когото мнозина очакват да го наследи като първи секретар на партията, най-влиятелната длъжност в кубинската еднопартийна система.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви