Нинова
БСП иска замразяване на заплатите

След почти три месеца увъртане и протакане, БСП най-сетне ще подкрепи президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат. Това ще се случи на днешния Национален съвет на БСП, а точката е първа в дневния ред, по която лидерът Корнелия Нинова ще говори.

Червеното ръководство в оставка ще направи и анализ на изборния крах на партията на 4 април. Анализът и изводите от него ще бъде представен от шефа на предизборния щаб Георги Свиленски и др.

Самата Нинова няколко пъти бе провокирана от съпартийци да изрази категоричната си подкрепа за Радев, който бе излъчен за президентския пост от БСП, но тя отказа и остави решаването на въпроса след парламентарните избори.

Заседанието на пленума, който ще се проведе присъствено на „Позитано“ 20 за пръв път от месеци наред заради коронакризата, обаче се очаква да премине с разпри, тъй като опонентите на Нинова й готвят алтернативен дневен ред.

В този проект на дневен ред също е заложена подкрепа на президентската двойка Радев-Йотова, но има и предложение за решение за връщане на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„НС на БСП подкрепя президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за следващ мандат, като гарант за смяна на модела Борисов в управление на държавата и отстояване конституционния модел на държавно управление“, е записано в алтернативния документ, с който „Сега“ разполага.

В него опонентите на Нинова искат още и избор на ново тясно ръководство, което да излъчи временно упражняващ функциите на председател, с мандат до края на годината, тоест до декември Нинова да бъде сменена.

В друго решение, предлагано от критиците на Нинова, засяга съставянето на правителство, са изложени и три хипотези и как левицата да реагира към тях.

Първата хипотеза е – БСП гласува против кабинет, предложен от ГЕРБ. „За“ да гласува депутатите от левицата, ако „Има такъв народ“ на Слави Трифонов предложи правителство. Подкрепата не е безусловна.

Социалистите предлагат поемането на ангажименти за борбата с корупцията, укрепване на независима съдебна система и независими медии, смяна на главния прокурор и Висшия съдебен съвет, възстановяване на държавността, преструктуриране на държавната администрация; ревизия на кредитните задължения на България, поети от Борисов, разходването на държавния бюджет и европейските ресурси и пр.

Ако се стигне до вариант президентът да даде мандат на БСП, то тя ще го върне, е записано още в алтернативния проект.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви