COVID
24 нови случая в област Бургас

За последните 24 часа у нас са регистрирани 2185 нови случая на коронавирусна инфекция, показват данните от единния информационен портал. В Бургас новите случаи са 161

Направени са 14 747 – 8372 PCR и 6375 антигенни. Съотношението между положителни и направени тестове е 15%.

В COVID-отделенията в страната се лекуват 9 523 души. В интензивните сектори са настанени 811 пациенти.

През денонощието са поставени 14 998 дози ваксини, а от началото на имунизационната кампания – 620 375. На 123 381 души вече е поставена и втората доза.

Към 16 април активните случаи са 67 391.

Справяме се и с третата вълна, което означава, че мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа, но продължаваме да губим животи. Ние лекарите не помним пациентите, които сме излекували, но помним тези, които сме загубили. Това каза проф. Костадин Ангелов по време на брифинг.

„Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да се упражняват нови политици“, акцентира Ангелов.

Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на броя на хоспитализираните, каза още той. Оптимистичният вариант за страната ни е постигане на колективен имунитет в края на юни, реалистичният е – в края на юли, а песимистичният вариант – в краят на август.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че сме на 11 място в Европа по заболеваемост и на 4 на Балканите. На 2 място сме по смъртност в ЕС и на Балканите.

С най-висока продължава да е заболеваемостта в София-град, а с най-ниска област Видин, това заяви доц. Ангел Кунчев. В момента „огънят“ е в Унгария, Швеция, Нидерландия. Добрият пример е Португалия, а лошият е Швеция, каза още Кунчев по отношение на развитието на коронавируса в Европа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви