Диригентът
Концертът е посветен на Панчо Владигеров

След паузата, във връзка с усложнената епидемична обстановка и отложени спектакли през м. март, както и отмяната на датата на симфоничния концерт под диригентството на Цанислав Петков, предвиден за 12 март, почитателите на класическата музика ще имат възможността да го видят и чуят днес от 19 часа, в залата на Бургаската опера.

Диригентът на оркестъра на Бургаската опера Цанислав Петков е подбрал разнообразна програма, включваща произведения на творци от различни епохи.

В концерта ще прозвучат: Симфония №94 „Сюрприз“ в Сол мажор /из цикъла Лондонски симфонии/ от Йозеф Хайдн, Симфония в ре минор от Хуан Кризостомо Ариага и „Сарабанда“ из „Класично и романтично“ от Панчо Владигеров.

На 13 март се навършиха 122 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров. Концертът, който не се състоя на 12 март, но ще прозвучи днес в залата на Операта, бе посветен именно на годишнината на българския композитор, считан за съвременен класик – проф. Панчо Владигеров.

Винаги вдъхновен, винаги сигурен в онова, което пише, здраво стъпил на земята, която обича и най-възторжено възпява, Владигеров превръща в музика всичко, което допре.”, казва за големия музикант, композитор и преподавател поетът Николай Лилиев.

На 21 октомври 2013 г. в памет на маестро Панчо Владигеров е кръстен проток в Антарктика. Владигеров проток се намира между островите Лавоазие и Крог в архипелага Бискоу.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви