Арест
Арест за наркотици

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Пламен К., привлечен като обвиняем за грабеж, извършен в условията на опасен рецидив.

Делото бе гледано чрез видеоконферентна връзка между Окръжен съд – Бургас и Ареста при Затвора – Бургас.

Пламен К. е привлечен като обвиняем за това, че на 11.04.2021 г., Бургас, в магазин „Болеро“ в ж.к. „Зорница“, в условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи – сумата от 719 лева, от владението на Д. Н. – касиер в магазина и салонен управител С. К., с намерение противозаконно да ги присвои, като заварен на мястото на престъплението, употребил сила спрямо охранителя на магазина, изразяващи се в бутане, блъскане, дърпане и отскубване, за да запази владението върху откраднатата вещ (престъпление по чл. 199, ал.1, т.4, вр. чл. 198, ал. 3, вр. ал. 1 от НК).

Окръжен съд – Бургас счете, че доказателствата събрани на този етап от разследването позволяват да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е вероятният извършител на разследваното престъпление.

Съдебната инстанция взе предвид, че престъплението е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание повече от 5 години „Лишаване от свобода“. По делото се установява, че Пламен К. не живее на адреса, на който е регистриран, наркозависим е и пребивава краткотрайно на различни места.

Данните за съдебното минало на обвиняемия отразени в приложената по делото справка за съдимост „сочат за няколко осъждания за грабежи, които са достатъчно на брой, за да обусловят извод за високата степен на обществената опасност на обвиняемия, предвид наличието у него на трайно утвърден модел на престъпно поведение, съчетан с нисък праг на морално-волеви задръжки“, пише в мотивите си Бургаският окръжен съд.

Съдът не пренебрегна и факта, че обвиняемият се е лекувал безуспешно от употребата на метамфетамин и предвид наркотичната си зависимост рискът от извършване на престъпление е напълно реален, поради което искането за задържането му с постоянна мярка за неотклонение, според съда, се явява напълно уместно.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в тридневен срок.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви