smart

Скицата в РИОСВ за поставяне на преместваеми обекти на къмпинг „Смокиня“ е от 2018г. и в нея не се предвижда поставянето на преместваемо съоръжение, което да е по-голямо от до сега. Това заяви министърът на туризма Марияна Николова  в БТВ.

Изказването беше по повод информацията, че на мястото на няколко плажни заведения, които са разрушени от зимните бури, ще се появи голяма дискотека от известна верига на познати бизнесмени.

По думите на министъра няма подадени документи с искане за поставяне на такова съоръжение.

Концесионерът на плажа Иван Алексиев заяви, че договорите на предишните заведения са с изтекъл срок и в момента се водят преговори с нови наематели, без да уточни за какво става дума.

Междувременно жители на община Созопол изпратиха протестно писмо

до Министерството на околната среда и водите, до Министерството на регионалното развитие, до Окръжна прокуратура Бургас и до Европейското бюро за околна среда. В него те протестират срещу решението на РИОСВ, което, след проверка на плажа на къмпинг „Смокиня“ е установило, че там няма нарушаване на морските дюни.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

ДО МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА

СРЕДА И ВОДИТЕ

ДО МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО

РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЯВАНЕ

ДО ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА-БУРГАС

ДО ЕВРОПЕЙСКО БЮРО ЗА ОКОЛНА СРЕДА

ПРОТЕСТНО ПИСМО

OT ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА СОЗОПОЛ

ВЪВ ВРЪЗКА С РЕШЕНИЕ НА РИОСВ – ГР. БУРГАС, ОТНОСНО ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТТА НА ИЗВЪРШВАНИ ДЕЙНОСТИ ПО РАЗСТИЛАНЕ НА ПЯСЪКА НА ПЛАЖНАТА ИВИЦА НА МОРСКИ ПЛАЖ „СМОКИНИ – СЕВЕР“

НИЕ, ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА СОЗОПОЛ, ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ СЛЕДНОТО РЕШЕНИЕ НА РИОСВ БУРГАС: „ Във връзка с постъпило запитване в РИОСВ – Бургас относно законосъобразността на извършвани дейности по разстилане на пясъка на плажната ивица на морски плаж „Смокини – север“, гр. Созопол, експерти на РИОСВ извършиха проверка на терен.

Установи се, че в два полигона се извършват дейности по подготовка за поставяне на преместваеми обекти. Местоположението на бъдещите преместваеми обекти е обозначено на терен с колчета. След заснемане с GPS се установи, че не се засягат обекти по чл. 6, ал. 4, т. 4 от закона за устройство на Черноморското крайбрежие (пясъчни дюни) със забрана за разполагане на обекти и съоръжения.

Новата схема за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения на морски плаж „Смокини – север“ не е внесена за съгласувана с РИОСВ – Бургас.

След направените констатации е дадено предписание на упълномощения представител на фирмата – концесионер на морския плаж, да преустанови всякакви действия до съгласуване на схемата за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения с РИОСВ-Бургас.

ТВЪРДИМ, ЧЕ С ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ, ВЪЗЛОЖЕНИ ОТ КОНСЕЦИОНЕРА, ДЮНИТЕ СА ЗАСЕГНАТИ!

НАЛИЧЕН Е СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАЗАД В ГОДИНИТЕ, КОЙТО ДАВА ПРЕДСТАВА ОТ КЪДЕ ЗАПОЧВАТ ДЮНИТЕ А И ХИЛЯДИ ОТ НАС СА СВИДЕТЕЛИ ЗА ТОВА. ТЕЗИ ДЮНИ НИКОГА НЕ СА БИЛИ ТАКА СКОСЕНИ, КАКТО ТОВА СЕ ВИЖДАТ НА СНИМКАТА ОТ ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ! ПРИЛАГАМЕ СТАТИЯ ОТ 14.04.2021Г, В КОЯТО ЯСНО СЕ КОМЕНТИРА КАКВО ПРЕДСТОИ ДА СЕ ПРАВИ НА ПЛАЖА – НА НАШИЯ ПЛАЖ, КОЙТО ОТ ГОДИНИ Е В РЪЦЕТЕ НА МЕРКАНТИЛНИ КОНЦЕСИОНЕРИ, ЗА КОИТО ВОДЕЩ Е ФИНАНОВИЯТ ИНТЕРЕС, А НЕ ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА – ПЛАЖОВЕТЕ, КАКВАТА Е ПРЕЗУМЦИЯТА ЗА ОТДАВАНЕТО ИМ!

https://www.dnevnik.bg/…/4197876_noshten_klub_za_nad_2500…/

СМЯТАМЕ, ЧЕ НИЕ, КАТО ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА СОЗОПОЛ, НА ЧИЯТО ТЕРИТОРИЯ СЕ НАМИРА ВЪПРОСНИЯТ ПЛАЖ, ИМАМЕ ПЪЛНОТО ОСНОВАНИЕ ДА ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ НЕДОПУСТИМИТЕ НАРУШЕНИЯ НА ПЛАЖНАТА ИВИЦА ТУК, НА ПЛАЖ КАВАЦИ, КАКТО И НА ПЛАЖА В СТАРИЯ СОЗОПОЛ, КОЙТО ПЪК Е ОБЯВЕН ЗА АРХИТЕКТУРЕН И АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РЕЗЕРВАТ! ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ ПОВЪРХНОСТНИТЕ ПРОВЕРКИ ОТ ИНСТИТУЦИИТЕ, КОИТО НЕГЛИЖИРАТ НАНЕСЕНИТЕ ПОРАЖЕНИЯ ВЪРХУ ПРОЦЕСИТЕ В ПРИРОДАТА, ПРЕНЕБРЕГВАТ ОБЩЕСТВЕНАТА ЗНАЧИМОСТ ОТ ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ И ПРИКРИВАТ ФАКТИТЕ, КАКТО СЕ СЛУЧИ С Т.Н. „ПОДПОРНА СТЕНА“ В М.АЛЕПУ ,КЪДЕТО РИОСВ БУРГАС, БЕШЕ ИЗДАЛА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ, ПРОТИВНО НА ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА!

ИМАМЕ СЛЕДНИТЕ ПРЕТЕНЦИИ:

– НЕЗАБАВНО ДА СЕ ПРЕРАЗГЛЕДА СЛУЧАЯТ С Т.Н. РАЗОРАВАНЕ НА ПЛАЖА И ДА СЕ ВЗЕМЕ ОБЕКТИВНО РЕШЕНИЕ ЗА НАНЕСЕНИТЕ ЩЕТИ ВЪРХУ ПЛАЖНАТА ИВИЦА!

– ДА СЕ ЗАБРАНИ ИЗДИГАНЕТО НА ДИГИ, РАЗСТИЛАНЕТО НА ПЯСЪКА С ТЕЖКА ИЛИ ЛЕКА МЕХАНИЗАЦИЯ С ЦЕЛ РАЗШИРЯВАНЕ НА КОНЦЕСИОННАТА ПЛОЩ.

– ДА СЕ ЗАБРАНЯТ НОЩНИТЕ ПИТЕЙНИ ЗАВЕДЕНИЯ И БАРОВЕ НА ПЛАЖНАТА ИВИЦА ПОД ФОРМАТА НА ВРЕМЕННИ ПРЕМЕСТВАЕМИ ОБЕКТИ

– ДА СЕ РАЗПОРЕДЯТ МЕРКИ ПО ВЪСТАНОВЯВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ПЛАЖНИТЕ ИВИЦИ

ОТ ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО СОЗОПОЛ!

 

1 КОМЕНТАР

  1. Не само гражданите на Созопол, всички българи, които милеят за запазване на природата ни.
    Да не забравяме, че бивши управленци на Созополи и на повечето морски общини с ненаситна алчност, години наред действаха безпардонно, разпродавайки всичко, от което можеше да се трупат пачки.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви