Митко Иванов
Има много митове за историята на Бургас

Първото издание на най-новата рубрика на „Дарик Югоизток“- „Старият Бургас“ направи своята премиера в ефир. Краеведът, историограф и художник Митко Иванов разказва за митовете, легендите и фактите около развитието на Бургас през вековете, та чак до днес.

BurgasNews се включва в инициативата на „Дарик Югоизток“ с надеждата тази изключително интересна и полезна информация да достигне до повече хора. С благодарност към колегите, ще Ви предоставяме излъчените в ефира на радиото истории на Митко Иванов, които ще може да чуете и с поставения под материала линк към предаването.  

История на Бургас
Митко Иванов развенчава митовете

 Митко Иванов развенчава митовете за най-ранната история на Бургас

В първото предаване ще развенчаем мита, че Бургас няма древна история. Ние,  с моя екип, сме работили още през 2012г. , за да докажем, че това не е така. Много стари бургазлии обичат да се позовават на историята с бежанците и да казват: Моят дядо е дошъл тук преди 100г. , а преди това тук нищо не е имало. С цялото ми уважение към тези хора, това не са кореняци бургазлии.

Не, не е вярно, че в Бургас преди това нищо не е имало. Имало е много неща. И то страшно интересни неща. Тук искам да отговоря на тези, които смятат, че в града не е имало нищо интересно преди началото на 20-и век. Има едно тщеславие, че с техния прадядо е започнал света в Бургас. Преди това е имало някакви колиби, някакви рибари.

Първият мит: Не съществува нито един документ за съществуването на Бургас

Аз съм създател на най-голямата библиографска база като селищна история в Бургас и мога да твърдя, че не съществува нито един документ, който да доказва, че Бургас някога е бил рибарско селище.

Първите две сведения за бургазлии и за техният поминък са, че са се занимавали с кираджийство, т.е. превозвачество, несъмнено свързано с дейността на пристанището. За това има косвено сведение, но кираджийството се споменава категорично.

Вторият поминък, който се споменава в документите и тук няма да учудя много бургазлии  е лозарството. Ако сега лозя се гледат на село или в околностите, то в миналото, особено в Османския период, това, категорично е градски поминък.  В селата липсват лозови масиви и тънкостите на този поминък, а те не са малко, не са били познати добре  на село.  Лозарството, споменато и в Бургас някъде от 17 в. е било характерно повече за градовете.

Мит № 2. Разрастването на града започва веднага след Освобождението

Мога да кажа, че разрастването на Бургас след Освобождението е втория мит, който е развенчан. Правя го обаче с една уговорка – разрастване на града след Освобождението е имало, но Бургас е център на околия още преди това. Може би едно или две десетилетия по-рано, даже малко повече. Първите опити Бургас за формиране на околия в Бургас са били през 1854 г. Това не е било еднократен акт. Не става с подписване на един документ.

Второ – искам да кажа, че Бургас е много преди Бургас да е бил център на околия – още през 1855г. , Бургас и пристанище Бургас изпреварва по оборот Варна. Ако днес това е нещо нормално, по онова време Варна е била около  6 пъти по-голяма от Бургас. Следователно липсва пропорция между размера на селището и броя на населението с обема на търговията. Иначе казано, малко на рой бургазлии са правили огромна, бих казал гигантска за времето си, търговия.

Разбира се, т ова е свързано с Кримската война. В Бургас е била една от базите на съюзническите войски. Съюзнически разбирайте западноевропейските , плюс Османската империя, срещу  Русия. Такава е била и Варна.

Тези факти ги оповестяваме и ги аргументираме с документи много отдавна. Но пак се връщаме към кореняк бургазлии, с кавички или не, които не желаят за ги чуят. Те отказват да прочетат тези документи. Не се интересуват от тях. Те желаят да си остане тяхната легенда – че техният прадядо е дошъл тук като бежанец, някъде около войните и преди това Бургас не е имало. Те обичат това.

Мит № 3. В центъра на Бургас не се открива археологически материал

Хората, които не приемат нашите документи, се аргументират с това, че в центъра на града не се намира археология. Това не е вярно. В центъра на Бургас се открива археологически материал. Не в Крайморие, не на Минералните бани, не в Русокастро, в центъра на Бургас.

Тук е открит голям римски некропол. Да, документирани са само 14 гроба на няколко крачки от кметството. Те  са от  2 в.н.е. Но когато е копаел проф. Лазаров, а той е едно от светилата на българската археология, от всички квартали са идвали, за да му кажат, че когато са строили техните къщи, са излизали такива погребения, но никой не им е обръщал внимание.

Следователно  тези 14 гроба вероятно са 28, а може  би и 140, или дори много повече.

И сега – един интересен факт: те са преимуществено на жени. Така веднага отпада версията, че това са някакви войници, убити в битка и, извинявам се за грубия исторически израз, хвърлени в някаква яма. Не. Става въпрос за индивидуални погребения, с всички ритуали, но с предимно женски украшения. Да, гробовете са бедни. Няма ги златата, няма ги крепостните стени, които привличат магнетично интереса на журналистите, но това не значи, че в Бургас няма археология.

Цитирах само най-яркия пример. В нашето издание „История на Бургас“, ние създадохме една  карта, там сме нанесли всички археологически разкрития и има няколко точки в Бургас, където са правени археологически проучвания. Защо не са систематизирани през годините, това вече е много сериозен въпрос и не е адресиран към мен.

Мит № 4. Бургас до 16-17в. е бил на мястото на квартал Крайморие.

В квартал Крайморие има чудесен археологически обект с изнесена вече информация. Митът е, че Бургас е бил там и някак си е бил преместен на сегашното си място. Ние вече частично опровергахме този мит. Излиза, че Бургас е бил  на две места. Не, не е бил. Селището край Крайморие, което се нарича Порос е документирано много добре с писмени извори и археологически данни. Това е отделно селище.

За широката общественост вероятно няма голямо значение – Порос, Пиргос – приличат си, какво толкова. Дайте да ги пишем едно селище, да става по-богата историята. Помня адвокат Батков, който, заедно с покойния директор на музея, се  опитаха да докажат, че това е едно и също място и там трябва да се вложат средства, да се инвестира в археологията. Това е чудесно, но  Бургас не е бил там.

Бургас винаги си е бил в центъра, това, което и до днес наричаме „стария център“. Тоест , както и в други градове, въпреки различията, има едно ядро и след това разрастване на селището. И да, днешният Бургас е погълнал древното селище Порос. Историята на Порос е част от историята на Бургас.

Хората от Кумлука смятат,  че те са кореняк бургазлии. Много съм спорил с мой приятел, който е интелигентен човек с добър бизнес, който ми казва: Аз на теб ли да вярвам, дето четеш някакви книжки, или на дядо ми, който ми го е разказвал едно към едно. Първо трябва да подчертаем за пореден път, че се Кумлук, а не Комлук, защото „кум“ означава пясък.

Старият Бургас
Бургас не е бил добър за пристанище

Мит № 5. Бургас е възникнал в дъното на залива, защото е най-защитеното място.

Неспециалистът, който не е чел историческите извори, смята, че Бургас е възникнал в дъното на залива, защото е най-защитеното място и най-подходящото за приставане на кораби. Особено преди ерата на построяване на съвременното пристанище през 1903г. Това е несъстоятелно. Бургас е на едно изключително открито, изложено на най-опасните североизточните ветрове.

Местата, където са приставали корабите от древността до днес са установени и картографирани много добре. Направени са карти от западноевропейци, които са имали изключително голям интерес към това място, още далеч преди да отпаднат ограниченията, наложени от Османската империя. Но със сигурност акостирането в залива е крайно неблагоприятно.   Даже бих добавил, че това е най-неблагоприятното място за приставане на кораби в целия Бургаски залив.

Неслучайно в Несебър, Созопол, Поморие и Крайморие има следи от древни селища, защото там има малки и добре защитени заливчета. При Бургас, в стария център, такова място липсва. Бургас е възникнал на едно изключително маларично място, това е доказано и бургазлии го помнят и изключително открито на заливи. И, забележете – при пълна липса на питейна вода.

В Бургас никога, до 1906г. не е имало нито капка питейна вода. И въпреки това, градът е възникнал на това място. Как е възможно?

Възникнал е благодарение на старите бургазлии, които са се преборили с тези изключително неблагоприятни фактори. Да, и в Созопол е имало малария, но никъде не е имало струпване на толкова неблагоприятни фактори.  Ако някой има друга информация, нека да я изнесе и да ме опровергае.

Ето затова е това прочуто самочувствие на бургазлии. Те се чувстват добре в целия свят. Ето от това самочувствие попиват и бежанците от войните, и пришълците от 50-60-е години и самите те започват гордо да се наричат бургазлии. Ето една тема, която ще разгледаме в бъдеще – кои са истинските бургазлии?

Цялото интервю на Дияна Бедросян с Митко Иванов в ефира на „Дарик Югоизток“ може да чуете тук:

https://darikradio.bg/na-dobar-chas-stariat-burgas-prez-pogleda-na-mitko-ivanov.html?fbclid=IwAR2ycuZ3nLrDzXmQFAVIDvgNYCYwypNdO268vEcBzCBn2gNTy71CRGlvu_0#parent=radio

Очаквайте: Гърците и арменците ли са били първите християни в Бургас и още за архитектурата на града.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви