Излежаващият присъда критик на Кремъл Алексей Навални заяви във вторник, че съди служители на затвора за това, че му отказват достъп до свещения за мюсюлманите Коран, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Навални, който излежава присъда от две години и половина по стари обвинения за присвояване, беше затворен през февруари, след като се завърна в Русия от Германия, където се лекуваше от отравяне.

Най-известната руска опозиционна фигура обяви гладна стачка преди две седмици, за да поиска адекватно медицинско лечение, а съмишлениците му заявиха тази седмица, че властите са заплашили, че ще го хранят насила.

Навални каза, че предприема съдебни действия срещу затворническите власти, защото „те няма да ми дадат моя Коран. И това вбесява.“

„Когато бях в затвора, направих списък с начините, по които исках да се усъвършенствам, което ще се опитам да направя в затвора. Една от точките беше дълбокото изучаване и разбиране на Корана“, пише той.

„Книгите са всичко за нас и ако трябва да съдите за правото на четене, аз ще съдя“, каза той.

В началото на политическата си кариера днес 44-годишният Навални беше подложен на доста критики заради националистически коментари и подигравки към имигрантите в Русия от предимно мюсюлмански страни в Централна Азия. Днешното му съобщение в мрежата дойде един ден, след като много мюсюлмани по света започнаха Рамадан, след като религиозните лидери потвърдиха, че месецът на поста ще започне във вторник.

В публикацията си в Instagram във вторник Навални каза, че е чел Корана и преди, но не е възприел основните му принципи. „Разбрах, че моето развитие като християнин изисква и изучаване на Корана“, пише той.

Адвокатите и съмишлениците на Навални настояват той да бъде преместен в обикновена болница.

Кремъл заяви, че Навални няма право на специално отношение. Навални е трън в петата на Кремъл от десетилетие, тъй като разследва корупцията сред длъжностните лица и води големи протести в цяла Русия.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви