За смъртен случай на 15-годишно момче от Бургас с COVID-19 съобщи Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

„Днес в системата имаше и случай на момче на 15 години, което е от Бургас. Става дума за изключително комплициран случай, с много съпътстващи заболявания, някои от които и животозастрашаващи“, каза той.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов отказа да коментира и не потвърди информацията, че Десислава Радева е приета в болница. „Ако това, което казвате че така, аз лично се надявам тя да е добре“, каза той.

До края на деня се очаква официално становище на ЕМА относно ваксината на „Янсен“ и появилата се информация за случаи на тромбоза след ваксинация с препарата в САЩ.

По отношение на ваксината на „АнстраЗенека“ за първа доза решението, което се обсъжда, е в две посоки.

„Всички хора, които желаят да си поставят ваксината като втора доза, да го направят, тъй като експертно всички сме сигурни в нейната безопасност и ефикасност. За тези, които не желаят, ще бъде взето решение с какво тя може да бъде заменена. Вариантите са два – или ваксината на „Пфайзер“, или тази на „Модерна“. Трети вариант до момента няма, докато няма официална позиция на ЕМА за „Янсен“, обясни Ангелов.

Именно от ваксината на „Янсен“ в четвъртък очакваме да пристигнат първите 14 400 дози. Днес у нас пристигнаха 19 200 дози от препарата на „АстраЗенека”.

Той уточни, че няма искане да се изтегли „АстраЗенека“ изцяло:

„Има отлив от желаещи да се ваксинират с препарата. Има достатъчно ваксини, но желаещите са по-малко“, добави той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви