Алкохол при карането - ова не звучи сериозно
Алкохол при карането - ова не звучи сериозно

Който пие, не трябва да шофира – не само заради евентуалните разправии със закона, но най-вече заради безопасността – собствената и на другите на пътя. В следващите редове можете да се запознаете с петте най-често срещани мита за пиенето на алкохол и карането, които действат успокояващо на пиячите, но могат да доведат до инциденти.

1. Да хапнем добре преди да пием

Истината на това изказване е свързано не толкова с промилното изчисляване, а с факта, че приетата храна води до по-дългото задържане на алкохола в стомаха и по-късното и бавно преминаване към кръвта чрез горните тънки черва. Но проблемът е, че така приемът на алкохол не се отменя, а само се забавя.

2. Да пием много вода с алкохола

Тук също има доза истина. Пиенето на вода е принципно полезно за организма и помага за при обезводняването, причинено от диуретичната функция на алкохола. Но това не променя нито алкохолния градус, нито количеството, прието от организма.

3. Спираме да пием няколко часа преди шофиране

Ако не сте пили алкохол и в часовете преди „няколкото часа преди шофиране“, тогава може да се приеме, че сядането зад волана е безопасно. Но ако сте „заредили“ добре с алкохол, няколко часа няма да са достатъчни. На час организмът може да разгражда около 0,1 до 0,15 промила алкохол.

4. Да направим тест за промили в интернет преди пътуването

Ако смятате, че имате няколко минути за губене във веселяшко изчисление на промилите пред компютъра, моля.

Но нито един тест за алкохол, направен онлайн, не е достатъчен,

за да изчисли реалното съдържание на спирт в кръвта ви. Чрез него могат да бъдат обхванати прекалено малко параметри, които имат значение за изчислението.

5. Самопреценката е всичко

Добър опит, но мислили ли сте за надценяването?

И още нещо за финал. Две бири (общо един литър) с алкохолно съдържание 5 % Vol. се равняват на 50 мл чист алкохол. Тези 50 милилитра се разтварят в телесните течности, но не и в костите. Затова при изчислението на промилите се смята съдържанието на телесни течности спрямо костите. То е различно при мъжете и жените.

Това означава, че мъж с тегло 90 килограма и две изпити бири ще даде резултат от около 0,65 промила концентрация на алкохол в кръвта.

Снимка: Autorevue

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви