Със заповед на здравния министър част от мерките в страната стават по-леки.

Учениците от първи до 4-ти клас в цялата страна се връщат към присъствено обучение от днес. Също от днес започва изпълнението на графика за смени, през две седмици, на присъствено обучение на учениците от 5-и до 12-и клас.

За период от две седмици в училищата се завръщат учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас. След това, ако епидемичната ситуация позволява, присъствено от 26 април до 14 май присъствено ще учат 5-и, 9-и и 12-и клас.

На 17 май от учене вкъщи към учене в клас ще преминат 6-и, 11-и и отново 7-и клас.

Целта на този график за ротация е в училищата присъствено до учат до 40% от учениците.

Остава възможността за присъствени учебни занятия за всички ученици от 5-и до 12-и клас, които са единствени в съответния клас на училището, припомня БНР.

Също считано от днес по заповед на здравния министър във висшите училища се допуска провеждането на практически занятия.

Присъствено в училищата се връщат учениците от 1 до 4 клас. Присъствено ще бъде за две седмици и обучението на децата от 7, 8 и 10 клас.

След като им беше позволено да работят на открито, сега отварят и закритите части на заведенията при капацитет 50% от помещенията и ограничено работното време – до 23 часа.

От днес са разрешени и културните мероприятия – фестивали, кина, театри и концерти при заетост до 30% от местата.

Ново разхлабване на мерките трябва да има е в края на седмицата – 16 април, когато ще отворят моловете и игралните зали.

От днес се подновява и провеждането на курсовете на БЧК по оказване на първа долекарска помощ на пострадали при ПТП, курсовете за кандидати за водни спасители и заверката на талоните им при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви