На заключителна пресконференция след изборите ЦИК обяви окончателния състав на 45-тото Народно събрание след проведения вот на 4-ти април. Избраните в два района са посочили кой искат от тях искат да представляват. Общо 24 нови депутати са направили такъв избор.

Окончателно е ясно и какво е разпределението на мандатите в парламента. Коалицията ГЕРБ – СДС е със 75 мандата, „Има такъв народ“ с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС с 30, „Демократична България“ с 27, а „Изправи се! Мутри вън!“ с 14.

Ние изпълнихме нашите правомощия и задължения съгласно Изборния кодекс. Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа не само на членовете на ЦИК, но и на всички членове на РИК и техните сътрудници, както членовете на СИК, които поеха най голямата тежест, с оглед обстановката в страната. Това заяви в началото на пресконференцията председателят на ЦИК Александър Андреев.

Бих искал да благодаря за отличната координация с Министерския съвет, областните администрации, общините и на нашите партньори, допълни Андреев.

Сега предстоят две основни задачи пред ЦИК – да бъде изготвен бюлетин и да бъде направен анализ на изборите, за да се види къде могат да се направят допълни предложения към законодателя, каза обясни председателят на ЦИК.

400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Имало е много затруднения особено при гласуването в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции. Има секции с по 1800 гласували, където на предходни избори се е считано за максималното възможно число, обясни Димитров.

Целият списък с депутатите може да видите тук

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви