Гумите и шашмите при смяната им
Гумите и шашмите при смяната им

Колкото и упорита да бе последната зима, все пак дойде времето да заменим зимните гуми с летни. В променливи условия като българските ползването на гумите в два различни комплекта е най-разумният вариант от гледна точка на безопасност. За жалост обаче е свързан с немалки разходи – а нерядко недобросъвестни майстори се мъчат и допълнително да ги увеличат.

Опитът ни показва, че в България има и много добри сервизи за гуми. Става дума както за големи вериги, така и за малки семейни предприятия. Има обаче и от другите, където гледат на клиента едновременно като на дойна крава, и сякаш му правят услуга. Нека изброим някои от най-честите трикове, които този тип гумаджии ползват, за да изкарат повече пари.

Изправяне на джанти
Може би най-популярната „шашма“ – първо, защото е най-доходна, и второ, защото е трудно да се засече. При демонтажа майсторът идва и ви казва, че джантата е крива – при толкова дупки по пътищата може да се очаква, нали? И за доказателство ви я демонстрира на стенда – действително уредът показва сериозно отклонение.

Същият ефект обаче може да се постигне, като се лепне малко магнитче от вътрешната страна на джантата.

Замяната на цяла джанта е скъпа, разбира се, затова повечето клиенти охотно приемат предложението майсторът да изправи кривата – което струва от 10-12 лева за най-малките стоманени джанти, до 50 за алуминиеви от по-голям цолаж, примерно от SUV.

„Кривата“ джанта се внася някъде вътре в сервиза и след 20 минути ви се носи обратно вече „изправена“ – а всъщност просто са махнали магнитчето.

Разбира се, в българските условия твърде често джантите наистина се изкривяват, и става дума за необходим ремонт. Но и измамите не са рядкост.

Надбавка за монтаж и демонтаж
Големите вериги и почтените малки сервизи си имат точен ценоразпис, в който всеки етап от подмяната на гумата – сваляне и качване от автомобила, демонтаж и монтаж върху джантата, баланс – си има обявена цена. Но в много други е обявена твърда сума, и едва след като свършат работата, се оказва, че примерно свалянето и качването не са били включени в нея. Измама за няколко лева, но по време на пролетна и есенна кампания няколко лева на клиент могат да означават няколкостотин на ден за гумаджията.

Смяна на вентили
Още една шашма, за която клиентът твърде рядко може да се усети. Съобщава му се, че вентилите са остарели и трябва да се подменят. Стандартната цена на гумен вентил е около 2 лева, на метален – десетина.

Истината е, че вентилите обикновено без проблем изкарват поне 3-4 години, и рядко се налага подмяната им.

Доплащане заради датчици

По-съвременните автомобили имат датчици за налягане в гумите –

задължително оборудване за нови модели в рамките на ЕС. Някои майстори може да поискат допълнително заплащане при монтажа, защото датчиците усложнявали работата. Най-често този подход се прилага на клиенти от по-красивия пол. Истината е, че монтажът и демонтажът на гуми с датчици изисква малко повече внимание от гумаджията, но не и такова, че да е нужно доплащане за него.

Ръждясали болтове, главини
Не е рядкост и да се опитат да ви пробутат нов комплект болтове, без реално от това да има нужда. А често дори не и нов комплект – ако не гледате, като нищо ще ви таксуват за смяна, и после ще ви сложат обратно вашите си болтове.

За да е наложителна смяната, старите действително трябва да са обхванати от цялостна корозия, включително и резбата. Ако ви направят такава оферта, първо огледайте внимателно болтовете, и гнездата им в джантата – ако и там има корозия, наистина са за смяна.

Помпане на гумите с азот
Това е услуга, която ще ви предложат и в иначе реномирани и надеждни центрове. Не бихме я нарекли точно шашма – просто тя е напълно излишна за мнозинството клиенти.

„Аргументите“ в полза на азота са няколко: че при него топлинното свиване и разширение не са толкова изразени, колкото при атмосферния въздух; че молекулите са по-големи и съответно изтичането на газ от гумата е по-бавно; и че напомпаната с азот гума е по-лека и съответно ви пести гориво.

Всичко това са глупости. Преди всичко атмосферният въздух също е 78% азот. Разликите в размера на молекулите, в теглото и в коефициента на топлинно разширение са толкова малки, че нямат никакво значение.

От азота има полза при пистови автомобили, където натоварванията са много по-големи и тези малки разлики все пак могат да се усетят. А и защото липсата на кислород в гумите ги прави по-пожаробезопасни при катастрофа.

Инфо: automedia.investor.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви