boiko borisov
Борисов се отказа от парламента

Гражданското сдружение БОЕЦ е внесло жалба във Върховния административен съд срещу решението на ЦИК да заличи Бойко Борисов от кандидатските листи.

“Борисов направи същата незаконосъобразна стъпка, като Пеевски след евроизборите – поиска да бъде заличен от листите, като кандидат за депутат, след като са минали изборите и е консумирал правото си да се кандидатира! Той има право на това, но пред органа, за който е избран (парламента)“, твърдят представителите на БОЕЦ.

Според тях ЦИК има право само да обяви избраните, но няма право да размества техният състав.

“Борисов и всички останали имат право да се откажат от местата си в парламента, пред парламента и то след като се закълнат, като депутати. Тогава обаче те трябва да напуснат заеманите от тях постове – премиер, кмет, областен управител, защото не могат да ги съвместяват след като бъдат обявени за избрани“, коментират гражданите.

Според БОЕЦ лидерът на ГЕРБ напуска парламента не защото не му трябва имунитет, а защото му трябва имунитет.

“Неговият имунитет е във властта на премиера и ще стиска тази власт до край! Насила ще трябва да го вадим от джипката…

БОЕЦ отново реагираме срещу беззаконието и наглостта на управляващата ни мафия внасяйки жалба във Върховния административен съд срещу тези противоконституционни решения на ЦИК“, коментира още гражданската организация.

Припомняме, че в четвъртък ЦИК реши да извади от списъка на кандидатите за депутати общо осем души, които бяха избрани за народни представители. В това число влизат шестима от избраните депутати от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ – СДС, единият от които е премиерът Бойко Борисов.

Освен Борисов, извън парламента остава и Павлин Красимиров Ганчев от коалиция ГЕРБ – СДС от Габровския избирателен район.

От ДПС няма да влязат в Народното събрание кметът на Кърджали и зам.-председател на ДПС Хасан Азис, евродепутатът Искра Михайлова, Ресми Мехмед Мурад, Десислава Димитрова Тодорова, Каролина Симеонов Кьолер и Николай Тонев Колев. Те бяха част от листата на ДПС съответно от Кърджалийски, Пазарджишки, Врачански и Старозагорски избирателни райони.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви