Джамбазки
Дори и да стане, ВМРО няма да влезе в парламента

ВМРО не признава резултатите от гласуването в 35-те избирателни секции в Турция. Това обяви неуспелият кандидат-депутат от партията Ангел Джамбазки. „Войводите” останаха под 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Хората на Красимир Каракачанов са пратили писма до всички държавни институции, които могат да сезират Конституционния съд с искане за обявяване на вота за незаконосъобразен.

Мотивите им са: говорене на турски език, неспазване на противоепидемичните мерки, корпоративен вот.

„Те дори не знаеха да се подпишат както трябва. Бяха неграмотни. Най-малко се говореше на български в секциите от членовете на избирателните комисии. Те говореха с избирателите предимно на турски“, възмутено разказа наблюдател, пратен от ВМРО в Турция.

Друг сподели, че е видял как членове на комисиите са влизали в тъмната стаичка, за да „помагат“ на избирателите. В много от декларациите, които трябвало да попълнят гласоподавателите, е имало липсващи данни като ЕГН и номера на лични карти, пишело се е и на латиница, твърдят още наблюдателите.

Те разполагат с кадри, които са готови да приложат към евентуално искане пред Конституционния съд като доказателствен материал.

„Ако в Турция бъдат разкрити стотици секции, много трудно ще упражняваме контрол и Ердоган ще избира нашето Народно събрание … Изключително опасно ще бъде да се променя Изборният кодекс в полза на Ердоган“, заяви Джамбазки по повод исканията на българите от чужбина да отпадне ограничението от 35 избирателни секции в страните извън ЕС.

По думите му дори и вотът да бъде касиран, съпартийците му не очакват, че ВМРО ще влезе в новия парламент, най-много „Демократична България“ да се изкачи над ДПС по брой депутати.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви