Спирачният път - не е истина от какво зависи
Спирачният път - не е истина от какво зависи

Колкото по-бавно реагират водачите в аварийна ситуация, толкова по-дълъг се оказва спирачният път. Това е правило, старо, колкото автомобила. Но ново изследване, проведено по поръчка на британския портал U Switch от компанията CX Lab, специализирана в поведенческите проучвания, представя някои интересни фактори, които влияят на бързината на реагиране.

В рамките на проведен тест, подобен на популярните психо-тестове за професионални шофьори, участниците били подложени на различни фактори. И се измервало времето им за реакция при даден сигнал или опасност. В експеримента взели участие 100 човека на възраст над 18 години, като съотношението между мъжете и жените било еднакво.

Що се отнася до шофьорския стаж и опит, 35% от присъствалите на теста били шофьори от над 25 години. А болшинството карали активно автомобили, не по-малко от 4 пъти седмично. Ето и любопитните фактори, влияещи положително или отрицателно на спирачния път:

Кафе
Кафето (с кофеин) се оказва, че има най-явния ефект по отношение на дължината на спирачния път. Участниците преминали през теста 20 минути след като пили кафе и при средна скорост от 112 км/ч показали с 23,92 м по-къс спирачен път, в сравнение с тези, които се лишили от ободряващата напитка.

Спирачният път зависи и от „правилната музика“

Музика
„Правилната“ музика също помага за времето за спиране. На феновете на стила R&B при скорост от 112 км/ч са им били нужни 4,24 метра повече, за да спрат, в сравнение с водачите, които не слушали никаква музика. От друга страна, хип-хопът съкратил спирачния път с 15,49 метра, а електронната музика „помогнала“ за 5,15 метра по-кратък път.

Поклонниците на хеви-метъла съкратили спирачния път спрямо тези без музика с 3,16 метра, тези, слушащи класическа музика – с 2,79 метра, а джазът допринесъл за 1,29 м по-кратко спирачно разстояние.

Деца
Оказва се, че глъчката от децата в колата не е толкова разсейваща и опасна за шофирането. При експеримента, изложените на такъв звуков фон водачи успели да спрат с 13,49 метра по-рано от шофьорите при които нямало подобен шум.

Мъже и жени
Още един любопитен резултат се получил в хода на експеримента: оказало се, че жените реагират по-бързо на опасност средно с 0,69 секунди, отколкото мъжете. Или казано иначе, при автомобил, движещ се със скорост от 48 км/ч, жените спират с 9,21 метра по-рано от мъжете. А при скорост от 112 км/ч ефектът е дори по-силен: представителките на нежния пол спират с 21,48 метра по-рано.

Как се провел експериментът
За да се установи първоначалната пригодност на участниците, първото изпитание се провело без шумове в стандартни условия. След това, тестваните изгледали на екран 16 видеоклипа от официалния „тест за възприятие на опасностите“ с различен стил музика и шумове от деца. И отново бил „изчислен“ спирачният път.

Участниците по-рано не са гледали нито един клип и не били подготвени за представените им опасности. Задачата била да натиснат бутон на клавиатура, когато разпознаят опасност. Времето за реакция се записвало и накрая се сумирали средни стойности.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви