Бургас вече пречупи кривата и заболеваемостта от COVID-19 върви надолу. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на националния щаб.

Ангелов заяви още, че заболеваемостта преди 14 дни в Бургас и областта е била 1100 при 100 000 население, а сега е 880.

„Това е една извоювана победа на Бургас. Благодаря на жителите на Бургас, на всички тези, които подкрепиха мерките. Благодаря на усилията на лекарите, на общината, на областта, на здравната инспекция“, каза още той.

„Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки тенденции на спадане на заболеваемостта. Отчита се и тенденция за намаляване на заетостта на леглата. Към момента заетите в интензивното са 64%. Данните за седмица показват, че излекуваните са близо толкова“, колкото са и новозаболелите, посочи Ангелов.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че по 14-дневна заболеваемост – 395 на 100 хил., сме на девето място в ЕС и четвърто на Балканите.

По отношение на смъртността сме на второ място в ЕС и на второ на Балканите.

Има няколко области обаче със заболеваемост над 700 на 100 хил. и това са София град, Варна, Перник, Бургас, Русе, Софийска област.

С най-ниска заболеваемост под 500 на 100 хил. са Разград, Видин, Кърджали, Търговище.

Тенденцията надолу обаче е много крехка, спадът е само със 7%, предупреди шефът на НОЩ Венцислав Мутафчийски. По думите му по отношение на починалите не сме достигнали връхната си точка от декември, като тенденцията е покачваща се. Има обаче отчетливо намаляване на хората в болница.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви