Г-н Табаков, вече изминаха два дни от края на парламентарната кампания, какви са Вашите впечатления от нея?

Изборите са успех за нас, при това безспорен. Обществото показа нежеланието си Бойко Борисов да управлява за пореден път страната. Българите ясно показаха, че искат промяна. „Изправи се! Мутри вън!“ получи заслуженото си доверие от хората. Те припознаха нашата програма и подкрепиха листата ни, персонално и мен. Наистина е важно да благодарим на избирателите и симпатизантите ни, както и на тези, които участваха в самия изборен процес. Нужно е и да дадем гаранция на всички онези, които не са ни подкрепили, че ангажиментите ни към тях не са по-малко важни за нас. Моята работа е и ще бъде свързана с Бургас и региона.

Резултатите удовлетворят ли Ви?

Мисля, че бяха очаквани. От ден първи на кампанията бяхме уверени, че минималното ни постижение е да имаме поне един народен представител в Народното събрание. Очакванията са ми, колкото и нескромно да звучи, „Изправи се! Мутри вън!“ да има двама народни представители в парламента от Бургаска област. Така се изравняваме по сила, тежест и доверие с две от големите партии – ДПС и БСП. Моята лична прогноза е, че мандатите ще бъдат разпределени така: ГЕРБ – 4, „Има такъв народ“ – 3, БСП – 2, ДПС – 2, „Изправи се! Мутри вън!“ – 2 и Демократична България – 1.

Анализаторите предричат край на „ерата Борисов“. Вие как виждате политическото бъдеще на ГЕРБ?

Приемам това мнение, но все пак трябва да сме наясно, че ГЕРБ, поне засега, ще са неотменен участник в Народното събрание. Но действително тези избори положиха началото на края на политика Борисов.

Конкретно за Бургас, ГЕРБ бележат голяма крачка назад – и като гласове, и като загуба на два мандата в парламента. Какво видяхте зад кулисите по време на изборите и имаше ли нещо, което да Ви разочарова?

За ГЕРБ-Бургас е ясно. При тях дори водач на листата им не беше бургазлия. Може би само аз и Димитър Найденов от Демократична България, дай Боже и Димитър Ошавков от нашата листа, ще сме от малкото наистина бургаски представители в парламента. Честно мога да споделя обаче, че за мен бе голямо разочарование, че хора като Константин Бачийски и колегите му от СЕК, които през последните години демонстрираха, че са опозиция на ГЕРБ, на практика бяха част от подкрепата за статуквото с участието си като гражданска квота във ВМРО. Така, ако днес ВМРО бяха успели да влязат в Народното събрание, съм сигурен, че СЕК, в лицето на Георги Манев, щяха да са поредната патерица на Борисов. Съжалявам, че СЕК и Георги Манев направиха този избор. Изненадам съм много, че това не беше спряно именно от Константин Бачийски.

Много от анализаторите предричат нови избори. Готова ли е коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ за нови такива?

Рано е да се прогнозира дали ще има нови избори. Мога да кажа уверено, че ние не се страхуваме от такива. Предполагам, че след като вече са ясни всички народни представители, ще протекат редица процеси, които могат много да променят твърденията за нов вот.

В кой политически спектър ще бъде Изправи се! Мутри вън! в Народното събрание – опозиция или имате желание да сте част от управлението? Доколко възможно е да бъдете част от коалиция с „Има такъв народ“ и Демократична България, подкрепена, макар и неофициално, от БСП?

Пътят ни е ясен. Можем да бъдем част от една управляваща коалиция на партиите, които не са част от статуквото. Не изключвам подкрепа от страна на БСП, защото към този момент мисля, че е единственият вариант да се създаде правителство, различно от такова с ГЕРБ. Основната ни битка бе преразпределението на тежестта в Народното събрание. Не сме видели все още и реакцията на Борисов. Редно е всички парламентарно представени партии да избегнат това да тласнат държавата в един политически хаос и да се се създаде правителство без участието на ГЕРБ.

Какви ще бъдат първите задачи на „Изправи се! Мутри вън!“ в парламента?

Със сигурност първата такава е създаване на комисия за ревизия на управлението на Борисов. Оттам трябва именно да започне промяната на досегашния модел. Естествено, важно е да дадем бърза и адекватна подкрепа за малкия и средния бизнес. Също така редица законодателни инициатива, които в крайна сметка ще се отразят на всички прослойки в обществото.

А Вашата?

Да работя за Бургас и жителите в областта.

Вие сте едно от знаковите лица на Общински съвет-Бургас през последните години, а изборът Ви за депутат означава, че ще напуснете местния парламент. В какво състояние оставяте групата на „Движение България на гражданите“ и какви са силните страна на вашата бъдеща заместничка в Общински съвет – Мария Маркова?

В групата ни влиза един подготвен човек. Мария Маркова има не само активна гражданска позиция, но е и специалист в своята област – културата. Именно там тя ще покаже своите сили, защото това е нейна лична кауза. Поведението на групата ни в Общински съвет винаги е било конструктивно и работещо в Бургас. Следваме програмата си, която дадохме за развитието на Бургас през 2019 г. Групата ни няма да мръдне и милиметър от своите каузи и ще бъде не по-малко ефективна в мое отсъствие.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви