От лятото ще имаме и еко-стикер.
От лятото ще имаме и еко-стикер.

Всички автомобили, успешно преминали годишния си технически преглед (ГТП) след 12 юли, ще получават нов вид стикери – еко-стикер. С него те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство. Както и и неговата екологична група. Това обясни пред Радио София директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски.

Промяната ще засегне леките и товарни автомобили с тегло до 3,5 тона. В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за превозното средство. Това ще позволи по-лесно в София, както и в други големи градове и общини, в дни със замърсен атмосферен въздух, да може да се налагат ограничения за движение в определени зони на коли с по-ниска екологична категория.

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на ГТП емисии (на дизеловите се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя.

Общо екологичните групи, отразяване в еко-стикер, са 5 на брой.

В петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили“, обясни Рановски.

До края на годината ще има пряка връзка (в реално време) между компютрите на пунктовете за ГТП с информационната система на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация.

„Идеята и целта за въвеждане на еко-стикер са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за ГТП“, обясни още Бойко Рановски.

Снимка: архив „Булфото“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви