HM
Марките се усъмнили в използването на детски труд

H&M, Nike и други големи западни марки за облекло са изправени пред бойкот в Китай заради позицията, която заеха срещу предполагаемото използване на принудителен труд за производство на памук в западния регион на страната Синдзян.

H&M и Nike заявиха преди месеци, че са обезпокоени от твърденията, че принудителният труд е използван за производство на памук в Синдзян, но сега те са попаднали в ескалираща буря, избухнала в китайските социални медии в края на март.

Шведският мултинационален H&M, вторият по големина търговец на дрехи в света, е изтеглен от големите магазини за електронна търговия в Китай и блокиран от няколко големи приложения за навигация, преглед и оценка.

В социалните мрежи циркулират видеоклипове, че търговски център в Ченгду, провинция Съчуан, е премахнал рекламната табела на H&M пред търговския център. Nike и Adidas, наред с други марки, също са изправени пред сериозна критика.

People’s Daily посочи двете фирми заедно с Burberry, New Balance и други членове на инициативата за по-добър памук (BCI), които изразиха загриженост относно памука, произведен в Синдзян.

Тогава вестникът призова за широк бойкот на марките. Десетки китайски знаменитости са прекратили договори или са заявили, че ще прекъснат връзките с тези марки, включително Nike, Adidas, Puma, Converse, Calvin Klein, Tommy Hilfiger и Uniqlo – ход, оценен от държавните медии.

И Honor of Kings, ударната видеоигра на Tencent, прекратява партньорството си с Burberry (BBRYF) и премахва дизайна на тартана си от тоалета на героите. Акциите на Nike се сринаха с повече от 3% в четвъртък на Wall Street, докато Adidas потъна с над 6%.

В Лондон Burberry загуби над 4%. Акциите на H&M също спаднаха с близо 2% в Швеция.

Източник: https://beauty.fashion.bg/

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви