Спортният бранд Nike заведе дело срещу екипа по изкуства в Бруклин MSCHF и рапъра Lil Nas X, заради маратонки, наречени „Сатанински обувки“, които са направени с негово сътрудничество.

Скандалните обувки съдържат капка истинска човешка кръв в подметките и бяха произведени в количество от точно 666 бройки (числото на Дявола). Освен това бяха разпродадени веднага за солидната сума от 1018 щатски долара.

Обувките също така съдържат обърнат кръст, пентаграм и думите „Лука 10:18“. Моделът е направен като модификация на Nike Air Max 97.

Черно-червените тренерки бяха пуснати в продажба от MSCHF в понеделник, което съвпадна с пускането на най-новата песен на Lil Nas X Montero (Call Me By Your Name), която дебютира в YouTube миналия петък. Маратонките се разпродадоха за по-малко от минута, но от Nike твърдят, че е нарушена търговската им марка.

Иначе в музикалното видео рапърът, който е открит хомосексуалист, се плъзга надолу като стриптийзьор по пилон от рая към ада, обут с чифт от въпросните маратонки.

Изображенията и обувките се позовават на библейския стих от евангелието на Лука 10:18 – „А Той им рече: видях сатаната, как падна от небето като светкавица“. Както и на Откровението на Йоан, последната книга в Библията, известна и като „Апокалипсис“.

Всяка обувка се отличава с подметката с въздушни мехурчета на Nike, съдържаща 60 кубически сантиметра червено мастило и една капка човешка кръв, дарена от членове на артколектива.

Гигантът за спортни обувки заявява в декларация пред Американския окръжен съд за източния окръг Ню Йорк, че не одобрява и не разрешава персонализираните обувки Satan.

Nike иска от съда да спре MSCHF да продава обувките и да им попречи да използват известната си дизайнерска марка Swoosh.

В изявлението се казва: „MSCHF и неговите неоторизирани обувки Satan вероятно ще предизвикат объркване и ще създадат погрешна връзка между продуктите на MSCHF и Nike.“

„Всъщност вече има доказателства за значително объркване на пазара, включително призиви за бойкот на Nike в отговор на пускането на Satan Shoes на MSCHF въз основа на погрешното убеждение, че Nike е разрешил или одобрил този продукт.“

Някои консерватори, включително губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем и някои религиозни последователи, се обидиха от противоречивия дизайн на обувките и критикуваха Lil Nas X и MSCHF в Twitter. Рапърът първоначално се извини, но после се оказа, че извинението му е фалшиво.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви