Русия предупреждава САЩ за последици от провокативната политика на Киев в Източна Украйна. Това съобщи пред ТАСС във вторник заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

„Има все по-провокативна и предизвикателна линия от Киев и неговите западни покровители, водени от Съединените щати. Вашингтон трябва да се притеснява за последиците от тази координирана политика.“

Рябков каза, че представители от Москва и Вашингтон са обсъдили ситуацията в югоизточната част на Украйна.

„Имахме контакти с администрацията на САЩ относно ситуацията в Донбас. Изчерпателно обяснихме на американската страна какво се случва“, каза той.

Според Москва, говорителят на Държавния департамент на САЩ е заявил, че Вашингтон е готов да се ангажира с Москва по отношение на ситуацията в Източна Украйна. В същото време, според него, САЩ считат за достоверни докладите за движението на руските войски по границата с Украйна, както и в Крим. САЩ призова Русия „да се въздържа от действия, които могат да доведат до ескалация на ситуацията“.

Времето за завръщането на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов във Вашингтон зависи от това дали американската страна ще предприеме стъпки за нормализиране на отношенията.

„Рано е да се говори за конкретна дата за завръщането на посланик Антонов във Вашингтон. Като цяло всичко тук зависи от американската страна, която трябва да направи поне нещо в посока на нормализиране на отношенията“, коментира дипломатически източник.

„Решения ще бъдат взети по-късно, сега е твърде рано да се говори за тях“, добави източникът. Според него консултациите, които посланикът провежда в Москва в държавни структури и различни ведомства, не са приключили. „Тази работа е в разгара си и ще я продължим заедно с Анатолий Иванович“.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви