Струпването на руски войски на украинската граница предизвиква все повече критики в международната общност. Дестабилизиращите действия от страна на Русия подкопават всички усилия за деескалация на напрежението в Източна Украйна, заяви представител на НАТО пред германското издание Die Welt.

В изявлението отново се посочва, че Северноатлантическият алианс подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

„Съюзниците са обезпокоени и от това, че Русия наруши споразумението за прекратяване на огъня от юли 2020 г., което доведе до гибелта на четирима украински войници през миналата седмица“, посочват от Алианса пред Die Welt.

САЩ също изразиха загриженост за развитието на ситуацията. Държавният департамент поиска обяснение от Русия за военните маневри. Пресаташето на Държавния департамент Ник Прайс подчерта, че САЩ са рамо до рамо със своя партньор Украйна срещу опитите на Москва да насажда страх в своята съседка.

По-рано външните министерства на Германия и Франция призоваха към сдържаност и незабавна деескалация в региона.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел смята да постави въпроса за обсъждане по време предстоящата среща на външните министри от ЕС.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви