Израелските прокурори обвиниха министър-председателя Бенямин Нетаняху, че третира услугите като „валута“ при откриването на съдебен процес за корупция, който заедно с неубедителните избори помрачава шансовете му да остане на поста си, предаде „Ройтерс“.

Нетаняху, който отрича всички неправомерни действия по трите дела срещу него, дойде в Окръжния съд в Йерусалим с тъмен костюм и черна защитна маска, като се посъветва тихо с адвокати, докато негови поддръжници и критици проведоха бурни демонстрации отвън.

Той си тръгна, преди да бъде извикан първият свидетел да даде показания.

Междувременно израелският президент Реувен Ривлин започна консултации с партийни ръководители относно това кой може да сформира следващото коалиционно правителство – несигурна работа след изборите на 23 март, които не дадоха ясен мандат нито на десния Нетаняху, нито на неговите опоненти.

„Връзката между Нетаняху и подсъдимите стана валута, нещо, с което може да се търгува“, каза прокурорът Лиат Бен-Ари, представяйки така нареченото дело 4000, свързано с предполагаемата връзка на премиера със собствениците на новинарски сайт.

„Тази валута може да изкриви преценката на държавен служител“, настоя обвинителят.

Нетаняху, който е обвинен в подкуп, измама и нарушаване на доверието в първия подобен процес срещу действащ израелски премиер, се определи като жертва на политически мотивиран лов на вещици.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви