Историческа процесия с мумиите на 22-ма фараони, озаглавена „Златният парад“, се проведе тази вечер в египетската столица Кайро. Събитието започна с 21 оръдейни салюта и включваше симфоничен концерт и възстановки.

Под строга охрана мумиите, сред които и тези на Рамзес Втори и Нефертити, преминаха 7 километра през Кайро от Египетския музей до новия си дом – Националния музей на египетската цивилизация, който ще отвори за обществеността на 18 април.

Транспортираните мумии са повечето на владетели от Новото царство, управлявало Египет между 1539 г. преди Христа до 1075 г. преди Христа. 18 от тях са на фараони, а 4 – на други управници. Първоначално те са били погребани преди около 3000 години в Долината на царете и съседния Деир ел Бахри, намиращи се близо до южния град Луксор. Мумиите са били изровени оттам през 19-и век.

Останките бяха превозени от камиони-платформи, обсипани със златни орнаменти и с изписани върху тях имената на фараоните, с максимална защита от удар и в позлатени капсули-саркофази, пълни с азот.

Церемонията се излъчваше на живо в интернет и беше наблюдавана в над 60 страни, съобщи БНР.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви