Ковид

Бразилия обмисля използването на ветеринарни съоръжения за увеличаване на производството на ваксини срещу COVID-19.

Това съобщиха властите в събота, докато страната отчита изоставане във ваксинацията и скок на заразените и починалите, предаде „Ройтерс“. Досегашните усилия по снабдяване с ваксини не са достатъчни, за да подсигурят най-голямата държава в Латинска Америка.

Марсело Куейрога, четвъртият здравен министър на Бразилия от началото на пандемията, заяви, че се надява да включи ветеринарни съоръжения, които правят ваксини за домашни любимци.

„Това е не само за снабдяване на вътрешния пазар и увеличаване на капацитета ни, но също така и за Бразилия, като лидер в Латинска Америка, може да предлага ваксините си на други страни“, каза Куейрога пред репортери.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонару беше остро критикуван за това, че не се справя с пандемията, омаловажава тежестта на вируса и мерките за социално дистанциране и блокиране.

Бразилският институт Fiocruz има партньорство с AstraZeneca за производството на ваксина, докато институтът Butantan има подобно партньорство с китайския Sinovac Biotech за създаването на CoronaVac, а също така е разработил отделно собствена ваксина, която преминава през проучвания на ранен етап.

В събота Бразилия регистрира 1987 нови смъртни случая от COVID-19, съобщи министерството на здравеопазването. Общо починалите са над 330 190 души. Заразените са се увеличили с 43 515 и сега общо са 12 953 597.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви