В Бургас средната цена на имотите възлиза на 900 евро на кв.м (ръст от 3,5%),

във Варна – 870 евро на кв. м. (+2,4%) и Пловдив – малко над 800 евро/кв.м (+4,7%). В страната най-евтини са жилищата в Кюстендил – 390 евро на кв.м и Видин – 350 евро на кв.м

Това сочи анализ на сектора на недвижимите имоти, изготвен от екип на Райфайзенбанк, на база имотните индекси PSPI на партньора на банката Bulgarian Properties, пише investor.bg.

По-малките областни градове отчитат по-високи ръстове на цените на жилищата през 2020 г. в сравнение с големите градове, като жилищата в Сливен, Перник, Монтана и Плевен са поскъпнали с над 10% на годишна база

 

През 2020 г. пазарът е бил подкрепен от продължаващата тенденция за спад на лихвите и сравнително високото търсене на ипотечни кредити. По данни на БНБ към края на 2020 г. има активни около 172 хил. жилищни кредита (с натрупване от предходните години) за над 12 млрд. лв. спрямо 164 500 активни кредита за 10,7 млрд. лв. към края на 2019 г.

Въпреки че към момента пазарът на жилища изглежда „имунизиран“ срещу пандемията, неблагоприятните последици от нея тепърва ще се проявяват, особено след изтичането на срока на мерките в подкрепа на засегнатите, се казва още в анализа. Пазарната активност през тази година ще зависи от хода на ваксинацията и налаганите мерки за ограничаване на пандемията.

„Развитието на пазара ще става все по-разнопосочно, като в предпочитаните квартали с качествено строителство цените се очаква да останат стабилни“, коментират още експертите на Райфайзенбанк.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви