Един от най-сериозните екологични проблеми на днешното време е замърсяването на Световния океан с отпадъци. Доскоро това ни звучеше като нещо далечно, което не се отнася за нашето Черно море. Но отпадъците, които то изхвърля по плажовете, както и откриването на остров от боклуци, който се носи по повърхността му, показват, че проблемът вече е на прага ни. Част от усилията, които различни институции и неправителствени организации полагат за справяне с проблема, е провеждането на образователни кампании за замърсяването на моретата и океаните с отпадъци.

Инсталацията се състои от информационен киоск и два макета на обикновения делфини и съдържа богата информация за Черно море и неговите обитатели,

но също така и за глобалния проблем със замърсяването с отпадъци. Посетителите ще се запознаят с видовете делфини, които се срещат в Черно море, със звуците, които те издават, но и с тревожната информация за степента на замърсеност с отпадъци на влажните зони и по специално на Поморийското езеро. Изследванията, проведени през 2018 г. в тази влажна зона, потвърждават общата тенденция най-голям дял от отпадъците да са изкуствените полимерни материали.

Инсталацията е част от проект за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн 2014-2020“ и изпълняван от СНЦ Зелени Балкани.

Тя ще може да се разгледа в залата на Природонаучната експозиция на ул. К. Фотинов 30 до края на лятото

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви