Близо 90 на сто от хотелите по Черноморието няма да отворят на 1 май, когато се очаква да бъде открит летния туристически сезон.

Причината е влошаването на епидемиологичната обстановка в страната и въведените мерки за борба с COVID-19. Това заяви пред „Монитор” председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Павлин Косев. Хотелиери обаче продължават битката за оцеляването си и предлагат чадърите и шезлонгите по родните плажове да бъдат безплатни за поне три години.

Според последната заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов чуждестранните туристи у нас трябва да разполагат с негативен PCR тест сертификат за ваксинация или документ за наличието на антитела.

Безопасното им пътуване ще бъде подсигурено и с обособяването на зелени коридори. Мярката за рестарт на туризма обаче ще влезе в сила от началото на май, когато се поставя официалното начало на летния туристически сезон в страната. Макар голяма част от местата за настаняване да не планира да отвори през първите позволени дни, това все пак ще се случи през юни или юли.

Хотелиери по Северното Черноморие са категорични, че “оцветяването на картата на България от червено във вишнево“ отблъсква гостите. Именно заради третата вълна на COVID-19, през която страната преминава, не се наблюдават ранни записвания и плащания за летни ваканции. Предстоящият Великден също създава предпоставка за проблеми в сектора, тъй като летният сезон у нас тръгва по-късно от официалните почивни дни за празника. В Румъния той се пада по същото време и очакванията са били десетки хиляди румънци да залеят българските плажове.

“Голяма част от румънските семейства проявиха интерес към страната и през тази година, но през последните две седмици ги анулираха масово, защото все още изчакваме заповедта за зелените коридори на здравните власти“, поясни Косев, като допълни, че на този етап разполагат с достатъчно персонал, но проблеми вероятно ще се появят през юли, когато се очакват повече туристи.

Хотелиерът от Южното Черноморие и член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов пък коментира, че трудностите при намирането на персонал датират още от 2007 г.
Обстановката се усложнява и заради COVID-19 пандемията – служителите масово се насочват към други сектори в търсене на сигурност.

С цел привличане на повече българи и чужденци по родните плажове от БХРА изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с предложение чадърите и шезлонгите на плажа да са напълно безплатни поне през следващите 3 години.

Изпълнението на подобна идея обаче не е никак лесно, тъй като концесионните договори се различават един от друг и има стриктна процедура, която ресорното министерство трябва да спази. Освен това от организацията се обявяват против увеличаването на площта на заведенията по плажа, тъй като по този начин ще се намали пространството за летуване.

dnes.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви