След десетки години разместване и миграция в различни точки на града, най-сетне бургаската регионална библиотека си има свой дом. Нямам забележки, за всички детайли е помислено. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов по време на откриването на новата сграда на бургаската библиотека.

Това са едни от най-трудните задачи и не знам някъде другаде в България да се строят регионални библиотеки. Дано и на колегите от другите градове им стане интересно и почерпят опит, ние сме готови да им помогнем с идеи„, заяви още той.

Кметът сподели, че най-много е впечатлен от съчетанието на дигиталните технологии и книги, включително и националната художествена галерия, чийто втори дом също е в сградата. В нея има арт пространства, където студентите могат да работят и съчетаят своите творби с многото изложбени зали, които се намират в сградата.

За всеки има по нещо, включително и за децата. Оползотворено е пространството пред библиотеката, което бе неизползваемо и трябваше да бъде само с пейки. Сега тук има една прекрасна площадка за децата от квартала. Знаете, че тук е най-гъсто застроената част от центъра на града. Всеки кът, в който можем да обособим пространство за деца е голямо удоволствие за нас„, каза кметът.

Относно вече опразнените филиали на библиотеката, които се намираха в различни точки на града, Николов поясни, че те остават в ръцете на ръководството на регионалната библиотека. Вече имало заявка от бургаския музей да използва едно от пространствата.

Другите държавни институции също са подали своите искания, но това тепърва, заедно с ръководството на библиотеката, ще решим каква да им бъде втората функция. Със сигурност обаче на всички помещения трябва да се направи основен ремонт, защото са в тежко и трудно състояние за експлоатация„, заяви кметът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви