ресторант

Управляващите отново се огънаха под натиска на ресторантьорите. Въпреки че ситуацията у нас е далеч от нормализиране, от 1 април те отварят ресторантите и заведенията за хранене, които имат към тях открити площи и градини. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов тази сутрин. За много заведения тази мярка е съвсем формална – в София открито се нарушава забраната, дори в идеалния център и на метри от институциите.

Нощните заведения остават затворени, моловете и големите магазини – също

Изключение ще се направи за големите търговски магазини, които могат да използват площи на открито за продажби – те ще бъдат отворени, но те и сега организираха продажби на открито, без това да е разписано в заповеди. От 1 април театрите ще работят с 30% капацитет. Фитнесите вероятно също ще бъдат отворени с до 30% капацитет, като по този въпрос все още няма окончателно решение.

Учениците се връщат на 12 април по график, който ще бъде уточнен тепърва, като най-вероятно ще се ползва старият. Детските градини отварят на 5 април

До 12 април дистанционно остава и обучението в университетите, като присъствени ще са само точно определени практики за определени специалности.

Според здравните власти повод за лекото облекчаване на мерките е оправдано на фона на развитието на епидемията

„Надяваме се в момента да сме в най-високата точка на пика. Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. В Кюстендил от няколко дена има такава тенденция, в някои друго областни градове също“, коментира министър Ангелов.

Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев пък вече много българи били защитени от вируса

„Трябва да взимаме предвид, че около 1-1,5 млн. български граждани вече са защитени. Реално преболедувалите вероятно са 500 000, ако отчетем скритата заболеваемост, и 450 000, които са ваксинирани. Ваксинираните с първа доза също имат някаква степен на защита. Това е малко, за да се отрази на епидемичния процес като цяло, но е достатъчно, за да намали темпа. Ако забелязвате, отваряме това, което не крие риск“, коментира Кунчев. Това изказване е изключително опасно, тъй като много хора спират да се пазят още в първите дни от поставянето на първата доза и се заразяват преди да имат изградена защита срещу вируса.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви