Рекордна контрабандна пратка на цигари е установена на фериботно пристанище в Бургас. Това съобщиха на извънреден брифинг окръжният прокурор Георги Чинев и Тихомир Каменов, зам.-директор на ГДМРР в Бургас.

Фериботът е пристигнал на 28 март от Грузия, натоварен с ремаркета със стоки. Някои от тях били селектирани за проверка въз основа на метода за анализ на риска. На едно от тях е направена и рентгенова проверка. Тя установява места с различна плътност във връзка, с което то е отклонено за физическа проверка. При нея се установява тапа от декларираната стока – хартиени ролки, която заема съвсем малка част от товарното помещение.

Цялата останала е заета от цигари. Около 13 милиона къса – над 650 хил кутии, на стойност приблизително 5 милиона лева.

„Това е най-голямото количество задържани недекларирани цигари от началото годината на граница на България, както и най-голямото количество задържани на ферибот в Бургас или изобщо през последните години. Стоката е трябвало да пътува от Грузия за Унгария. Тези марки цигари не са познати на българския пазар и според мен не са предназначени за него, а за този в други страни от ЕС„, това каза зам.-директор Каменов.

Окръжният прокурор Георги Чинев заяви от своя страна, че е образувано досъдебно производство за квалифицирана контрабанда по член 242 ал. 1 Д от НК, а именно: контрабанда на стоки за търговски цели в големи размери.

Приблизителният брой с цигари е повече от 651 хиляди и над 13 милиона къса, на стойност приблизително около 5 милиона лева. Работи се активно по случая. Благодаря на колегите от Митниците. Извършени са огледи и разпити. Задържани на този етап няма. Българско е дружеството изпращач„, сподели още прокурор Чинев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви