Механичната скоростна кутия - истини и митове
Механичната скоростна кутия - истини и митове

В много държави, сред които е и България, механичната скоростна кутия все е далеч по разпространена от автоматика. Тя се среща както на стари автомобили, така и при някои нови и мощни модели. И продължава да бъде обект на много обсъждания от страна на феновете на автомобилите.

Както за автоматичната скоростна кутия, така и за механичната има много непроверени слухове. Някои от тях са се превърнали в митове. И много хора вярват в тях, без да са си направили труда да ги проверят. Затова и експерти посочват 5 общо-приети твърдения за механичната скоростна кутия. Те не отговарят на истината и трябва да бъдат опровергани.

Смяната на маслото е безполезна

Твърди се, че няма никакъв смисъл от смяната на маслото в механичната кутия,

тъй като това не оказва ефект върху нейната работа. Ако обаче това се прави а всеки 80 000 километра пробег, то ресурсът на кутията ще се повиши значително. Освен това, тя ще работи много по-плавно, тъй като при смяна на маслото ще бъдат отстранени малките метални частици, които са образувани по време на работата на триещите се елементи.

Ремонтът и поддръжката са по-евтини
Вероятно за трансмисиите от преди половин век това може да бъде прието за истина, при новите агрегати нещата стоят различно. Съвременната механична скоростна кутия е механизъм с доста сложна конструкция. Това означава, че нейното обслужване и ремонт не са толкова евтини.

С нея по-лесно се пести гориво
Поредният мит, в който мнозина вярват. Разходът на гориво зависи до голяма степен от човека зад волана и именно той може да влияе на този показател. При съвременните автоматични кутии компютърът решава от колко гориво се нуждае автомобила и често той постига по-нисък разход от същия модел с механични скорости.

Тя е практически неубиваема
Ситуацията в случая е следната – част от детайлите на механичната скоростна кутия се изхабяват и трябва да се заменят при пробег от около 150 000 километра. Същото важи и за автоматика, така че и по този показател механичната трансмисия не би трябвало да бъде сочена като по-удачния избор.

Има по-добро бъдеще от автоматика
Някои автомобилни „експерти“ твърдят, че само механичната скоростна кутия има бъдеще, докато всичките „роботи“, „вариатори“ и „автомати“ са временно решение, което залъгва потребителя. Само че и механичната скоростна кутия няма как да бъде подобрявана, защото скоростта на превключване на предавките също си има предел на възможностите.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви