Ковид
Вирус от лаборатория

В РЗИ-Бургас за 25.03.2021г. са регистрирани 326 нови случая на лица от област Бургас с положителна проба за COVID-19, както следва по общини:

Данните са на РЗИ-Бургас
Данните са на РЗИ-Бургас

От тях хоспитализирани са 36-ма. Всички останали са на лечение в домашни условия.
В тежко състояние са двама души

Сред новозаразените са: медицински лица – 3, учители – 4, ученици – 3.

За последните 24 ч. в областта са починали 9 души, с което общият им брой става 647.

Общо за област Бургас случаите с регистрирани положителни проби за COVID-19 към момента са 21307 лица. Излекувани са 13124 души. Хоспитализирани са общо 494 пациенти. На домашно лечение са 7042 лица.

Имат ли имунитет преболедувалите COVID-19 след изчезването на антителата?

Антителата ли са единствената защита на организма ни срещу вирусите? Категорично не. Той има и по-мощно оръжие – Т-клетъчният имунитет, съобщава zdrave.to.

Неотдавнашно изявление на лекари, че при тези, които са преболедували инфекцията с COVID-19, антителата остават в тялото около шест месеца, разтревожи много хора. Действително, оказва се, че колкото повече време е минало от момента на възстановяването, толкова по-малко антитела се откриват в кръвта. Последователността им също се понижава. Но това не означава, че организмът остава незащитен.

Според изследванията специфичните за вируса Т-клетки се произвеждат при тези, които са преживели коронавирусна инфекция. Те са в състояние да осигурят дългосрочна имунна защита срещу COVID-19, тъй като, за разлика от антителата, те живеят няколко десетилетия в организма ни.

Дълга памет

Човешкият имунитет е разделен на клетъчен – по-основен и по-дълбок (той се осигурява от Т-лимфоцитите, съдържащи се в кръвта) и временен хуморален (той ни се дава от антителата). Системата работи по този начин: Т-лимфоцитите разпознават и унищожават собствените ни, засегнати от вируса клетки в тялото, като в същото време определят дали е включена и конкретната инфекция. Ако е така, те дават сигнал за производството на антитела, които започват да атакуват “вредителя”. След като врагът е победен, антителата започват постепенно да изчезват. Но Т-лимфоцитите, които живеят в тялото в продължение на няколко десетилетия, помнят лицето на врага. И когато атаката се повтаря, антителата отново се вдигат по тревога, но много по-бързо, тъй като стратегията вече им е позната. Ако преди това им е отнемало до една седмица, сега защитата се активира още през първия ден.

Световен опит

Доколко продължителен и надежден ще бъде клетъчният имунитет срещу коронавируса на SARS-CoV-2, все още не е известно точно. Сега имунитетът на Т-клетките се изучава активно по целия свят, включително и в България. Засега има малко изследвания, но и обнадеждаващи резултати. Първо, отрицателният тест за антитела към вируса SARS-CoV-2 не означава, че човек не е бил заразен с новата коронавирусна инфекция – най-вероятно Т-лимфоцитите са защитили тялото.

На второ място, наличието на антитела означава (дори ако те са малко или вече са изчезнали изцяло), че специфични Т-клетки са се образували в организма. В интерес на истината, доколко жизнеспособни са те, е друг въпрос, който сега се изучава активно по целия свят. При някои хора, които са се възстановили от други видове коронавирусни инфекции (например грип или атипична пневмония), Т-лимфоцитите разпознават също и новия SARS-CoV-2. Тоест, все още няма специфични за SARS-CoV-2 Т клетки, но приблизителната стратегия за защита на лимфоцитите вече е известна.

Какво следва?

Въз основа на данните, които учените получават при изучаване на отговора на Т-клетките, планират да създадат нови тестови системи. Те ще определят какви инфекции е имал човек, тоест дали има защитни Т-лимфоцити и към какви инфекции е уязвим. Планирано е тестът да се използва и за оценка на ефективността на имунния отговор на ваксинацията.

При някои хора тялото се справя с вируса, без да активира антитела или е с толкова ниско ниво на тяхното образуване, че обикновеният лабораторен анализ няма да ги установи. Може да няма клинични симптоми, но тялото получава защита от повторна инфекция. Доколко ще са устойчиви и дългосрочни, предстои на учените да разберат.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви