Емил Христов
Бургаският прокурор получи награда от Главния прокурор

Бившият апелативен прокурор на Бургас Емил Христов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 65 000 лева за неимуществени вреди от воденото срещу него близо 3 години разследване, съобщи lex.bg

Миналата година Христов заведе срещу прокуратурата иск за 70 000 лева в окръжния съд в Бургас по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и той му присъди обезщетение от 65 000 лева. Държавното обвинение обжалва решението, но наскоро апелативният съд го потвърди изцяло.

Емил Христов беше разследван за престъпление по служба от 2013 г. до 2015 г.

Случаят стана известен покрай скандала с изтеклите разговори между Христов, тогавашните членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски и Румен Боев, прокурор Иван Ванчев и шефката на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова.

Впоследствие на едно от заседанията на ВСС тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска Христов да бъде отстранен заради разследване срещу него, което обаче е от 2012 г., а деянията от още по-рано.

Според малкото огласени тогава данни то е за това, че Христов е влязъл в нерегламентирани контакти с бившия кмет на Несебър Николай Трифонов и е придобил недвижим имот в местността „Кокалу“ в града

Магистратът превишил властта си и през юни 2011 г. отвел наблюдаващия прокурор Иванка Козарова от преписка, която била водена срещу бившия кмет и засягала времето, в което управлявал Несебър.

В материалите имало данни и за други магистрати в Бургас, които били отделени в друго производство за това, че помагали на хора от криминалния контингент да не бъдат разследвани,

като въздействали на свои колеги, за да не изпълнят задълженията си. След това двете разследвания били обединени.

След като Христов беше отстранен от длъжност заради това разследване, тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с докладчик Александър Еленков отмени решението, като подчерта, че когато срещу магистрат се води дело, без да е формално привлечен като обвиняем, той няма никакви възможности за защита, тъй като разследването може да продължи години. След това петчленен състав на ВАС отмени това решение и Христов беше окончателно отстранен от длъжност.

Едва през април 2015 г. прокуратурата е прекратила разследването с мотив, че деянието не е извършено или не съставлява престъпление

Според постановлението разследващите не са установили връзка между действията на Христов и евентуално длъжностно престъпление. Информацията за евентуални корупционни практики на Христов и други магистрати в Бургас пък била от постъпили справки от ГДБОП и ДАНС, но разследването не установило нищо нередно.

Емил Христов пише в жалбата си до съда в Бургас, че в продължение на 22 месеца е бил отстранен от длъжност, разследването срещу него е било публично огласено, което било тежък удар върху имиджа и репутацията му на уважаван магистрат с ръководен пост в прокуратурата.

Отделно Христов е бил подслушван и следен в продължение на една година

Продължението на темата ТУК

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви