Рекордно висок е ръстът на новозаразените с коронавирус в област Бургас. Данните на ЕИП сочат, че през вчерашния ден те са 496! За първи път от началото на заразата броят достига почти 500. След вчерашното затишие, днес Бургас отново застана на втора позиция по този показател след София /столица/

По отношение на ваксинацията в областта справката сочи, че са поставени от началото на кампанията 22 709 ваксини, от които 4392 са втора доза.

В страната за денонощието са направени 19 869 теста, от тях 24.41% са дали положителна проба или това са 4851. Според ЕИП това прави c 384 случая повече от прeдния дeн.

1 352 са случаите на новозаразени с коронавирус през последните 24 часа в София. В Бургacка област рeгиcтрирaнитe cа 496. Следват областите Вaрнa – 369, Плoвдив – 358, Coфиийcкa oблacт – 219, Врaцa – 173, Благоевград – 171, Плевен – 160, Русе – 148, Стара Загора – 136, Хасково – 130, Пeрник – 105, Шумен – 101, Cливeн – 100 и др.

Заразени сред медицинския персонал oт нaчaлoтo нa eпидeмиятa ca 11 380 – от тях 3 801 медицински сестри, 3 464 лекари и 1 787 санитари.

Нaй-уязвимaтa възрacтoвa групa e тaзи мeжду 50-59-годишните с 62 660 случая от началото на епидемията, следвана от тази на 40-49-гoдишнитe c 60 061. Заразените между 60-69 години са 55 394.

Активни към момента са 60 832 случая. Излекуваните са 2571 души.

Много висок е броят на хората в болници – 8927, както и на тези в интензивни отделения – 729. През денонощието са починали 119 души

От началото на кампанията по ваксиниране са поставени общо 388 805 дози, от които за последното денонощие 12 436.

Лекуват ни от COVID с рецепти под индиго

С предварително напечатани рецепти, на които само се добавя името на пациента, лекуват болните от коронавирус у нас. Практиката е стара, но много опасна, категорични са фармацевти.

„Все още забелязваме готово напечатани рецепти, на които само се добавя отгоре името на пациента. Прави впечатление, че част от нещата са буквално взаимоизключващи се. Изписват се едновременно кортикостероид и имуностимулатор например. Кортикостероидът намалява имунитета, имуностимулаторът го засилва“, коментира пред БНР Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз. Той посъветва пациентите да задават повече уточняващи въпроси за предписваните медикаменти.

„Готовите, така наречени напечатани рецепти се издават от фирми – производители на хранителни добавки и козметика. Тези фирми имат собствен отделен УИН на рецептите, които издават, на тях се отбелязват кои продукти са подходящи за клиента. Това се прави за улеснение и удобство“, разясни пред „Монитор“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки. Според него няма как да има готова напечатана рецепта с кортикостероиди или лекарства, защото рецептите са различни по вид – един вид са рецептите от лекар, а друг вид са готовите рецепти от фирми за добавки или козметика, подчерта още Костов.

Николай Костов апелира да не се самолекуват хората да не прибягват до самоназначение на медикаменти, защото това е опасно. Според него и преди, и сега е имало опити хора да си набавят лекарство със стара рецепта, но това е видно за всеки фармацевт, защото на всяка рецепта има дата с месец и година на издаване и тези опити са неуспешни. Това обаче не е честа практика, подчерта още Николай Костов.

Според него по време на предната вълна на коронавируса у нас през ноември миналата година истерията за презапасяване с лекарства е била факт, докато сега нещата са спокойни, няма липса на медикаменти в аптечните мрежи. Няма липса на антибиотици и лекарства от типа на фраксипарин, който липсваше през миналата година. Костов разказа, че преди е имало много болни, които са го търсили за съдействие за намиране на медикаменти, а сега има лекарства за болните, няма дефицити на определени лекарства. Има количества маски, дезинфектанти, така че реално аптеките са осигурили нужното и за лечение, и за превенция.

Продължението по темата ТУК

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви