От днес, 22 март, България влиза в локдаун, като неговата продължителност ще бъде минимум 10 дни – до 31 март.

През последните 2-3 седмици се увеличи както броят на заразените с COVID-19, така и на хоспитализираните, при които е потвърдена коронавирусната инфекция.

Какви са рестрикциите, които вече са в сила?

– Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечение. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома или офиса.

– Всички юридически или физически лица, които са собственици или управляват обекти – места за хранене в хотелите, следва да организират дейността си по начин, който осигурява изхранването на гостите по стаите.

– Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки.

Изключения се допускат за обектите, предлагащи хранителни стоки, представляващи магазини тип супермаркет или хипермаркет.

– Преустановяват се посещенията на търговските центрове, представляващи повече от една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти.

– Преустановяват се посещенията в търговски центрове тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебни заведения, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, ателиета за химическо чистене, офиси на телекомуникационни оператори и други доставчици.

– Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, изложения или други мероприятия в присъствена форма.

– Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

– Преустановяват се посещенията на фитнес центрове и зали за групови занимания, както и самостоятелни плувни комплекси и басейни.

– Преустановява се посещенията на всички културни и развлекателни мероприятия – кина, музеи, галерии, сценични прояви и др.

– Не се допускат тържества от частен характер – сватби, кръщенета и др. с присъствие на повече от 15 души.

– Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и спортен състезателен характер за всички възрастови групи се провеждат без публика.

– Забранява се провеждането на масови обществени мероприятия на открито.

– На всички пазари, тържища и базари се въвежда еднопосочно движение и спазване на дистанция.

– Преустановяват се присъствените учебни занятия в училища и центрове за подкрепа; решението за преминаване в електронна среда на обучение ще вземе министърът на образованието и науката при условията и реда на закона.

– Преустановяват се груповите извънкласни занимания.

– Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения, с изключения.

– Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви