На катализатора цаката му е флекса
На катализатора цаката му е флекса

Българските автомобилисти минаха през най-различни страхове през годините. При соца редовно се крадяха чистачки – дребна, но досадна поразия, възпята дори от Тодор Колев. После се прехвърлихме на кражбите на гуми и на източването на бензина. След това – на касетофоните. Но в наши дни тези дребни посегателства са на заден план. Те са изместени от ново и все по-често: кражбата на катализатора.

За последната година и половина тези престъпления почти са се утроили в някои западни държави. Там, където полицията води по-прецизна статистика. У нас подобни данни няма. Най-вече защото едва ли и един от сто потърпевши вярва достатъчно в ползата от органите на реда. Та да тръгне да подава оплакване. Но няма съмнение, че кражбите на катализатори преживяват истински бум. Нека видим защо е така, кои автомобили са най-застрашени, и накрая да предложим един прост, но сравнително ефективен начин да опазите катализатора си от крадците.

Какво е катализаторът?
По-правилно е да се нарича каталитичен конвертор. Това е устройство, добавено към изпускателната система, за да превръща най-отровните отделяни вещества от двигателя в по-безвредни компоненти. В конвертора протичат три типа химични реакции. Едната целѝ да неутрализира отровния въглеродния оксид, като го свърже с кислорода и го превърне в безвреден (поне за организма) въглероден диоксид.

При другата отделяните при горенето на бензина въглеводороди се оксидират и също се превръщат във въглероден диоксид и вода.

При третата реакция азотните оксиди се разпадат на азот, въглероден диоксид и вода. Нея обаче я има само при конверторите на бензиновите двигатели, не и при дизелите.

Как работи?

Вътрешността на катализатора е грапава и разделена на кутийки и тунелчета,

така че да има максимална контактна повърхност с отработилите газове. Върху повърхността се нанася тънък слой от същинските катализатори на химичните реакции – платина, паладий и родий. За протичането на реакциите е нужна и температура между 420 и 600 градуса по Целзий, затова катализаторът се монтира близо до двигателя.

Защо се крадат?
За нещастие и трите катализатора на реакциите са благородни метали с доста високи цени, а през последните години те още повече се повишиха.
Паладият в момента струва над 2500 долара за трой унция – доста по-скъпо от златото. Платината е около 1200 долара. Но те са направо евтини в сравнение с родия (на снимката), който в началото на миналата година струваше 6000 долара за унция, а сега е 24 500 долара. Родият, под номер 45 в периодичната таблица, е изключително рядък благороден метал, устойчив на корозия и с много висока температура на топене (1964 градуса по Целзий).

Колко болезнено е да ти го откраднат?
Доста.

Подмяната на катализатора, в зависимост от производителя му и от модела на колата, може да струва между 350 и 2000 лева.

Затова много хора просто махват с ръка, заваряват едно парче тръба на мястото на отрязаното и си карат без катализатор. Донякъде иронично, това даже намалява парниковите емисии на автомобила – макар че драстично увеличава емисиите на отровни за организма вещества.

Проблем ли е да се кара без катализатор?
Извън очевидния, че тровите себе си и останалите? Да, има и други проблеми. Първо, катализаторната система има два кислородни датчика – т. нар. ламбда-сонди (на снимката се виждат отрязаните кабели на първия при опита за кражба). Едната е преди него, другата след, за да може блокът за управление на двигателя да следи колко добре протича процесът на неутрализация. Ако показателите на първия и втория датчик са еднакви, блокът ще отчете грешка и може дори да вкара двигателя в авариен режим.

Разбира се, блокът може да се препрограмира, или да се излъже вторият датчик с монтирането на специална втулка.

От година на година обаче минаването на технически преглед без катализатор става по-сложно. Ако последните предложения за понижаване на емисиите в България бъдат приети, скоро колите без катализатори няма да се допускат и в градските центрове.

Кои коли са най-застрашени?
Рискът е на практика нулев при най-старите автомобили, които просто нямат катализатори. И е сравнително по-малък при най-новите, защото производителите започнаха да монтират катализатора все по-напред (на снимката), често даже под капака, и отрязването му от апашите е по-сложно.
Най-застрашени са колите на десетина-петнайсет години. В Германия според статистиката най-много се крадат катализаторите на Opel Astra и VW Polo. В Англия първенец е Ford Fiesta. Както споменахме, рискът е по-висок за бензиновите автомобили, защото техните катализатори са по-сложни и с повече ценни метали.

Как се крадат катализаторите?
Всъщност цялата кражба отнема само две-три минути. Охранителни камери във Великобритания заснеха апаши, които го вършат посред бял ден – просто се приближават до колата, при нужда я повдигат от единия край, срязват с ъглошлайф тръбата преди и след катализатора, и си тръгват с него

Дали това ще предпази от кражба на катализатора?
Дали това ще предпази от кражба на катализатора?

Как да предпазите своя?

Един руски механик, работещ в Сакраменто, Калифорния, наскоро показа доста простичка система,

която според него ставала все по-масова в Щатите. При нея към двете парчета тръба преди и след катализатора се заваряват два или повече дълги и дебели стоманени болта. Обикновено те са достатъчни да откажат момчетата с ъглошлайфа, които отиват да си търсят по-лесна жертва.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви